GreenChili-Vegan Blog

2020.ápr.09.
Írta: Király Kata Szólj hozzá!

Tócsi kicsit másképp

Szerencsés vagyok, mert a kisfiam nagyon jó alvó, így ma is volt időm egy kicsit kiszakadni a mókuskerékböl és egy kicsit elvonulni a konyhába.... Persze ez nem mindenki számára jelenti a pihenést,de én ott tudok igazán kikapcsolódni. Viszont ma valami könnyű ebédre vágytam, ami gyorsan elkészül, ugyanakkor laktató is.

cukkinitocsi1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cukkini
  • 3 kisebb burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre liszt ( lehet gluténmentes is)
  • chilipehely ( opcionális)
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj

Az újhagymás-petrezselymes mártogatóshoz:

  • vegán tejföl vagy szójajoghurt
  • 1 szál újhagyma
  •  friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk , majd lereszeljük. Az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért én ehhez az aprítógépem reszelő funkcióját használtam.
  2. A lereszelt zöldségeket sózzuk,borsozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. 
  3. Jól elkeverjük,hogy a fűszerek mindenhol átjárják a reszeléket, majd állni hagyjuk 10 percig.
  4. Amikor egy kicsi levet eresztett,hozzáadom a lisztet és jól elkeverem ,hogy ne legyen csomós.
  5. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, majd egy evőkanál segítségével kis kupacokat halmozok a serpenyőbe.
  6. A tócsik mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  7. A mártogatóshoz felaprítjuk az újhagymát, a fokhagymát és a petrezselymet. Majd összekeverjük a vegán tejföllel és a fűszerekkel.
  8. Ezután már nincs is más dolgunk, mint jóízűen falatozni.

 

cukkinitocsi3.jpg

 

cukkinitocsi3.jpg

Tofukörözött

Hamarosan itt a húsvét, amit idén rendhagyó módon mindenki nagyon szűk családi körben tölt majd. Személy szerint nekem ez most egy kicsit fájó pont, mivel hosszú évek óta ez lett volna az első itthon töltött húsvétom. De szeretem a kihívásokat és egy kis kijárási korlátozás sem állhat az utamba, na meg persze az sem, hogy nem eszem húst. Ezért is kezdtem el már most a tervezgetést, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra. Így esett a választásom a körözöttre. Na de hogyan is készítsünk körözöttet túró nélkül? Nos a válasz, nagyon egyszerűen.

 tofukorozott1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag natúr tofu
  • 1-2 ek vegán tejföl , vagy natúr szójajoghurt
  • 1 kk pirospaprika  ( bevállalósak használhatnak füstölt pirospaprikát is )
  • 1 gerezd fokhagyma vagy 1kk fokhagymapor ( de a tubusos fokhagymakrém is tökéletes)
  • 1 kk vegán worchester szósz ( opcionális)
  • 1 kk gulyáskrém ( opcionális)
  • 1 szál újhagyma
  • só, bors, kömény ízlés szerint 

Elkészítés:

  1. Az az újhagyma kivételével az összes hozzávalót beletesszük egy aprítógépbe.
  2. Addig aprítjuk, míg egy körözöttes állagú masszát nem kapunk.
  3. Az így kapott masszát egy tálkába kanalazzuk, majd finoman hozzákeverjük a finomra vágott újhagymát.
  4. Ezen a ponton jöhet a kóstolás. Ki, hogy szereti... Én még adtam hozzá egy kis chilipelyhet és petrezselymet is.
  5. Friss ropogós kenyérrel , vagy zsemlével az igazi

tofukorozott3.jpg

tofukorozott2.jpg

 

 

 

Nyers vegán bounty torta

Az elmúlt fél év elég pörgősre sikerült. Hazaköltözés, babavárás, házalakítás, újabb költözés így kevésbé voltam aktív az online felületeken. Ezért is gondoltam, hogy a visszatéréshez valami igazán ütős receptet hozok nektek. Mivel még mindig nem vagyok időmilliomos, erről a nagyon cuki 5 hetes kisfőnököm gondoskodik, így a legfontosabb szempont  az időhatékonyság volt a torta elkészítésekor. Bevallom ennek a posztnak a megírása jóval több időt vett igénybe. Na de nem is szaporítom tovább a szót, fogadjátok szeretettel ezt a tavaszköszöntő receptet, mely minden alkalomra tökéletes vendégváró, a kókuszimádóknak pedig biztosan nagy kedvence lesz.

 

nyersvegan_bounty_torta2.jpg

Hozzávalók:

Alap:

  • 200 g medjoul datolya kimagozva
  • 75 g kókuszreszelék
  • 125 g dió
  • csipet só

Krém:

  • 125 g kesudió
  • 50g kókuszreszelék
  • 200 ml kókusztej (konzerv)
  • 2 ek  növényi szirup
  • 2 ek kókuszolaj

Csokis réteg:

  • 150 g 75%-os étcsokoládé
  • 200 ml kókusztej

Elkészítés:

1. A kesudiót forró vízzel leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk.

2. Az alap hozzávalóit egy nagy teljesitményű aprítógépben addig aprítjuk, amig egy jól formázható masszát nem kapunk. Ezt a masszát egy sütőpapírral bélelt kicsi tortaformába nyomkodjuk, ügyeljünk rá, hogy egyenletesen oszlassuk el a masszát.

3. A kesudiót lecsepegtetjük, majd a krém többi hozzávalójával együtt az aprítógépben homogén masszává turmixoljuk. Ez egy kicsit hígabb állagú lesz mint az alap. Ha elkészült az alapra öntjük és egy spatula segítségével ezt is egyenletesen eloszlatjuk. Amíg elkészítjük a csokis réteget a tortánkat a hűtőben pihentetjük.

4. Egy lábasban felmelegítjük a kókusztejet, majd beleszórjuk a darabokra tört étcsokoládét és folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Édesszájúak ezen a ponton adhatnak még hozzá egy kevés növényi szirupot, ami egy kicsit enyhíti az étcsokoládé keserűségét,bár személy szerint nekem nem hiányzott a végeredményből.

5. Az étcsokoládés masszát a torta tetejére öntjük, kicsit megütögethetjük a formát , hogy egyenletesebb legyen a teteje. Ha kész egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.

6. Másnap pedig ízlés szerint díszíthetjük. Én most cukrozatlan kakaóport, epret és egy kis kókuszreszeléket használtam, de nyugodtan használjátok a fantáziátokat.

nyersvegan_bounty_torta_1.jpg

 

 

 

Indiai vöröslencse leves

A leves szóról nekem mindig azok a menzás híg levesek jutottak eszembe, amikben általában órákig kellett keresni a zöldségeket és a tésztát. Nos ennek az élménynek köszönhetően, szinte mindig kirázott a hideg a leves szó hallatán. Egészen addig amíg el nem kezdtem főzni és végre igazi tartalmas leveseket készíthettem. Ezért is nagy kedvencem ez az indiai lencseleves, mert imádom, hogy laktató, és nem mellesleg minden egyes kanál után egy hihetetlen ízkavalkád van a számban. Ami pedig a legjobb, hogy olyan tartalmas, hogy akár még főételnek is beillik.

inndiai_lencseleves.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg száraz vöröslencse 
  • 2 ek vegán vaj
  • 1 ek római kömény
  • 2 ek curry por
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 db érett paradicsom
  • 1 db zöld chili paprika
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1tk kurkuma 
  • 1 és 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt chili
  • só, bors ízlés szerint
  • friss koriander és petrezselyem

 

Elkészítés:

1. A vöröslencsét folyó víz alatt alaposan átmosom, majd félreteszem, amíg elkészítem a curry-s alapot.

2. Egy lábasban megolvasztom a vegán vajat, megszórom a római köménnyel és a curry porral. Kicsit hagyom megpirulni, de vigyázok, hogy el ne égjen.

3. Ezután hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, valamint az apróra vágott chili paprikát. Ha nem szeretitek annyira a csípőset akkor bátran távolítsátok el a magját.

4. Végezetül belereszeltem az ujjnyi gyömbért amit előzőleg egy kanál segítségével megtisztítottam.

5. A hozzávalókat jól összepirítottam egy kevés víz hozzáadásával.

6. Ezt követően hozzáadtam a kurkumát, az őrölt koriandert, egy csipet chilit és sóztam, borsoztam ízlés szerint, majd miután alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockázott paradicsomokat is.

7. Egy kicsit összefőztem, amíg egy jó sűrű szószt nem kaptam,majd hozzáadtam a vöröslencsét is.

8 Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd közepes lángon körülbelül 15-20 percig főztem, amíg a lencse meg nem puhult.

9. Közben néha óvatosan megkeverem és ha szükséges pótolom a vizet, de vigyázzunk, ne legyen túl híg.

10. Én szeretem ha jó sűrű, ezért nem nagyon hígítottam. Ha elkészült, egy botmixer segítségével egy kicsit beleturmixolhattok, hogy kicsit krémesebb legyen. De azért hagyok benne egész lencsedarabokat is.

11. Tálaláskor megszórom apróra vágott friss korianderrel és petrezselyemmel. Ha szeretitek meglocsolhatjátok egy kis vegán joghurttal is.  És persze nem maradhat el a házi készítésű naan kenyér sem.

Jó étvágyat!

"One Pot " Spenótos Gombás Spagetti

Imádom az olyan ételeket, amik egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek és nem mellesleg laktatóak is. Mivel az utóbbi időben rengeteg elfoglaltságom van, így a legfontosabb tényező a gyorsaság, viszont mégsem szeretnék egészségtelen gyors kaján élni. Erre pedig a legjobb megoldás az lenne , ha minden hozzávalót beledobálnék egy nagyobb fazékba és a vacsorám megfőzné saját magát, amíg én nyugodtan teszem a dolgom. Jól hangzik ugye? Nos a mai recept, majdnem ennyire önálló,csak egy egészen kis hozzájárulásomra volt szüksége! 

 new_phototastic_collage2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 200 g csiperke gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g  cherry paradicsom
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 200 g tojásmentes spagetti
  • 500 ml forró víz
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 1 nagy marék bazsalikom aprítva
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk kakukkfű
  • 200 g spenót

Elkészítés:

1. Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, majd rászórjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a felszeletelt gombát. 5-10 percig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma egy kicsit karamellizálódik.

2. Ezután hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, a 1/2 citrom reszelt héját és kifacsart levét. Sózzuk borsozzuk, majd megszórjuk a füstölt paprikával.

3. Hozzáadjuk a száraz spagetti tésztát, majd az egészet felöntjük az 500 ml forró vízzel, a végén pedig beledobjuk a zöldségleves kockát.

4. Közepes lángon 15 percig főzzük , amíg a spagetti megpuhul. Ha esetleg még nem puhult meg, viszont a víz elpárolgott, nyugodtan adhatunk hozzá még egy keveset. Ínyencek ebben az esetben egy kis száraz fehérborral is meglöttyinthetik, persze csak ízlés szerint :-)

5. Amikor a spagettink már al dente, hozzáadjuk a 200 g spenótot, a sörélesztő pelyhet és a zöldfűszereket. Jól elkeverjük és már kész is vagyunk és jöhet a tálalás.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

A legfinomabb csokis zabkása

Nagyon szeretem a zabkását, mert isteni finom, tápláló és rengeteg módon elkészíthető, amiért szinte lehetetlen megunni. A másik fontos szempont pedig, hogy gluténmentes és hosszan tartó energiát biztosít a szervezetünk számára.

new_phototastic_collage.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre víz
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 tk datolyaszirup
  • 2 ek kókuszjoghurt
  • 1 tk chia mag
  • granola
  • banán
  • fagyasztott erdei gyümölcs

 

Elkészítés:

1. Egy lábasban összekeverjük a zabpelyhet, a növényi tejjel, a vízzel, a kakaóporral és a datolyasziruppal. Addig főzzük amíg a zabpelyhek kellően megdagadnak és egy jó krémes kását nem kapunk.

2. Ha elkészült a zabkásánk, egy tálkába kanalazzuk.

3. A tetejére teszünk egy jó nagy kanál kókuszjoghurtot, megszórjuk a granolával és a chia maggal.

4. Banánszeletekkel és erdei gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

 

 

 

 

Gluténmentes áfonyás palacsinta

Egy hosszabb kihagyás után, végre visszatértem. Gondoltam erre az alkalomra valami különleges receptet hozok nektek. Persze mi más lenne, mint egy ínycsiklandozó amerikai palacsinta. Szerintem a tökéletes vasárnapi reggeli, de délutáni desszertnek sem utolsó. Ezúttal egy gluténmentes receptet hoztam,viszont garantálhatom, hogy észre sem fogjátok venni a különbséget!

51064700_2073171576061693_4789746914318876672_n.jpg 

Hozzávalók:

  • 200 g hajdinaliszt
  • 1 ek kókuszvirágcukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 200 ml növényi tej (én édesítetlen szójatejet használtam)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk almaecet
  • 1 bögre fekete áfonya
  • kókuszolaj a sütéshez

Díszítéshez:

  • banán 
  • fekete áfonya
  • hántolt kendermag
  • juharszirup

Elkészítés:

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a csipet sót. Jól elkeverjük. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a növényi tejet. A hajdinaliszt sokkal több nedvességet vesz fel, ezért előfordulhat, hogy nagyon sűrű masszát fogunk kapni, ebben az esetben egy kis extra növényi tej hozzáadásával hígíthatjuk. Mivel amerikai palacsintát készítünk, így fontos hogy a masszánk ne legyen túl híg, mint egy sima palacsinta. Csomómentesre keverjük és itt jön a csavar... A masszára szórjuk a szódabikarbónát majd erre az almaecetet. Ne ijedjetek meg, mert kicsit felhabzik. Ezután jól elkeverjük a palacsinta tésztát. Felmelegített serpenyőben kókuszolajat olvasztunk. Egy merőkanálnyi masszát teszünk a serpenyő közepére, majd megszórjuk pár szem áfonyával, amikor könnyen elválik a serpenyő aljától, egy laza mozdulattal megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha elkészültek a palacsinták, juharsziruppal , banánnal és egy kis extra adag áfonyával tálalhatjuk. Csokiimádók egy kis olvasztott étcsokoládéval is meglocsolhatják. 

Jó étvágyat hozzá!

51528674_2073171612728356_8073537677430882304_n.jpg

Mindenmentes forró csokoládé

Az igazán borús és esős napokat bármikor feldobhatjuk egy jó kis bekuckózással. Ilyenkor fogok egy jó könyvet, egy puha meleg plédet és irány a kanapé. Persze ezt az élményt egy habos gőzölgő forró csoki még meghittebbé teszi. Viszont nem kell aggódnunk a felesleges kalóriák miatt, mert ez a recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mégis nagyon finom.

43007715_1903897759655743_1250624034836578304_n.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek kesudió
  • 4 szem datolya ( ha királydatolyát használtok, abban az esetben 2 is elég)
  • 1 ek jó minőségű kakaópor
  • 1 kk fahéj 
  • 1/2 bögre forró víz
  • 250 ml édesítetlen szójatej

Elkészítés:

1. A kesudiót, a datolyákat, a kakaóport, a fahéjjal és a fél bögre forró vízzel összeturmixoljuk.

2. Eközben a szójatejet egy lábasban felmelegítjük.

3. Ha kész az egészet összekeverjük, majd egy tejhabosító segítségével felhabosítjuk.

 

 

 

 

Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel

Könnyen elkészíthető őszi vacsi ami önmagában is nagyon finom viszont kiválóan alkalmas akár köretként is egy ünnepi vacsorához. A citromnak és a kakukkfüves öntetnek köszönhetően rendkívül frissítő íze van. 

img_0857.JPG

Hozzávalók:

  • 450 g apró szemű burgonya
  • 1 ek olíva olaj
  • 250 g ceruzabab
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 ek vegán vaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Az öntethez:

  • 3 ek fehér balzsamecet
  • 2 ek Dijon mustár
  • 1 és 1/2 ek agavé szirup
  • 1 ek kakukkfű
  • csipet só, bors

 

Elkészítés:

1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

3. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.

4. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál  vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát  10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat. 

5. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.

6. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is.

Jó étvágyat!

 

img_0850.JPG

 

Vöröslencse curry

Akik szeretik az indiai konyhát valószínűleg már mind hallották a curry szót és pontosan tudják milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. A kari egy Dél- Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, melynek levelét használják ízesítésre. A karhi pedig egy édeskés- savanykás szósszal készített indiai étel. A curry elnevezést a britek ebből a két eredetileg egymástól független indiai kifejezésből honosították. Véleményem szerint ősszel az egyik legjobb választás. Laktató, finom étel, melynek rengeteg változata ismert  és nem elhanyagolható a curry fűszerkeverék immunerősítő hatása sem. A curryben megtalálható kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása ismert. Kiváló antioxidáns, fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az ájurvédikus gyógyításban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.

img_0808.JPG

Hozzávalók:

  • 1 ek kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt chili
  • 2 tk curry por
  • 1 tk garam masala 
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 bögre vörös lencse (nem kell beáztatni csak egyszer átmosni)
  • 2 bögre zöldségalaplé (könnyen elkészíthető leveskocka segítségével is)
  •  1 konzerv kockázott paradicsom
  • 200 ml kókusztej
  • 3 ek mandulavaj ( receptet itt találtok)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • friss petrezselyem és koriander

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadva a finomra vágott fokhagymát, a gyömbért, a kurkuma port, valamint a kockákra vágott kápia paprikát körülbelül két perc alatt megpirítjuk, de figyeljünk nehogy megégessük. Ezután hozzáadjuk a többi fűszert és további egy percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha már az egész konyhát belengi az isteni curry illat, akkor ráöntjük a vörös lencsét, majd az egészet felöntjük a zöldség alaplével, a végén pedig beleöntjük a paradicsom konzervet is. Fedő alatt közepes lángon főzzük további 20 percig. Ennyi idő alatt a vörös lencsénk teljesen megpuhul, viszont ha úgy látjátok hogy túl sok folyadékot felvett, pótolhatjátok bátran még egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a mandulavajat, majd pedig a kókusztejet és jól elkeverjük, 5-10 percig még tovább főzzük, de ezt már fedő nélkül tesszük. Kevergetés közben kóstolgatjuk sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült levesszük a tűzről, majd meglocsoljuk a citromlével. Friss korianderrel és petrezselyemmel megszórjuk. Tálalhatjátok rizzsel  vagy tortillával, esetleg kenyérrel. 

img_0815.JPG

img_0802.JPG