Vöröslencse curry
Akik szeretik az indiai konyhát valószínűleg már mind hallották a curry szót és pontosan tudják milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. A kari egy Dél- Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, melynek levelét használják ízesítésre. A karhi pedig egy édeskés- savanykás szósszal készített indiai étel. A curry elnevezést a britek ebből a két eredetileg egymástól független indiai kifejezésből honosították. Véleményem szerint ősszel az egyik legjobb választás. Laktató, finom étel, melynek rengeteg változata ismert és nem elhanyagolható a curry fűszerkeverék immunerősítő hatása sem. A curryben megtalálható kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása ismert. Kiváló antioxidáns, fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az ájurvédikus gyógyításban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.
Hozzávalók:
- 1 ek kókuszolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 1 tk őrölt kurkuma
- 1 db piros kápia paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt chili
- 2 tk curry por
- 1 tk garam masala
- 1 csipet cayenne bors
- 1 bögre vörös lencse (nem kell beáztatni csak egyszer átmosni)
- 2 bögre zöldségalaplé (könnyen elkészíthető leveskocka segítségével is)
- 1 konzerv kockázott paradicsom
- 200 ml kókusztej
- 3 ek mandulavaj ( receptet itt találtok)
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
- friss petrezselyem és koriander
Elkészítés:
Egy lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadva a finomra vágott fokhagymát, a gyömbért, a kurkuma port, valamint a kockákra vágott kápia paprikát körülbelül két perc alatt megpirítjuk, de figyeljünk nehogy megégessük. Ezután hozzáadjuk a többi fűszert és további egy percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha már az egész konyhát belengi az isteni curry illat, akkor ráöntjük a vörös lencsét, majd az egészet felöntjük a zöldség alaplével, a végén pedig beleöntjük a paradicsom konzervet is. Fedő alatt közepes lángon főzzük további 20 percig. Ennyi idő alatt a vörös lencsénk teljesen megpuhul, viszont ha úgy látjátok hogy túl sok folyadékot felvett, pótolhatjátok bátran még egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a mandulavajat, majd pedig a kókusztejet és jól elkeverjük, 5-10 percig még tovább főzzük, de ezt már fedő nélkül tesszük. Kevergetés közben kóstolgatjuk sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült levesszük a tűzről, majd meglocsoljuk a citromlével. Friss korianderrel és petrezselyemmel megszórjuk. Tálalhatjátok rizzsel vagy tortillával, esetleg kenyérrel.