Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel

Könnyen elkészíthető őszi vacsi ami önmagában is nagyon finom viszont kiválóan alkalmas akár köretként is egy ünnepi vacsorához. A citromnak és a kakukkfüves öntetnek köszönhetően rendkívül frissítő íze van. 

img_0857.JPG

Hozzávalók:

  • 450 g apró szemű burgonya
  • 1 ek olíva olaj
  • 250 g ceruzabab
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 ek vegán vaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Az öntethez:

  • 3 ek fehér balzsamecet
  • 2 ek Dijon mustár
  • 1 és 1/2 ek agavé szirup
  • 1 ek kakukkfű
  • csipet só, bors

 

Elkészítés:

1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

3. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.

4. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál  vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát  10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat. 

5. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.

6. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is.

Jó étvágyat!

 

img_0850.JPG