Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel
Könnyen elkészíthető őszi vacsi ami önmagában is nagyon finom viszont kiválóan alkalmas akár köretként is egy ünnepi vacsorához. A citromnak és a kakukkfüves öntetnek köszönhetően rendkívül frissítő íze van.
Hozzávalók:
- 450 g apró szemű burgonya
- 1 ek olíva olaj
- 250 g ceruzabab
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3 ek vegán vaj
- 1/2 citrom leve
- só, bors ízlés szerint
Az öntethez:
- 3 ek fehér balzsamecet
- 2 ek Dijon mustár
- 1 és 1/2 ek agavé szirup
- 1 ek kakukkfű
- csipet só, bors
Elkészítés:
1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
3. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.
4. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát 10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat.
5. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.
6. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is.
Jó étvágyat!