Gluténmentes almás pite
Az egész a véletlen műve, mert már napok óta nem járt más a fejemben, mint egy nagy tepsi gőzölgő almás pite. Amint kinyitottam a hűtőt tudatosult bennem, hogy az almán kívül semmi nincs itthon......
Ez a recept ennek köszönhetően jött létre.
Hozzávalók:
200 g zabliszt (vagy őrölt zabpehely)
4-5 ek olvasztott kókuszolaj
csipet só
1 ek növényi szirup
2 citrom reszelt héja
250 g magozott datolya
50 ml langyos víz
vanília aroma
4-5 alma
fahéj, gyömbér
szeletelt mandula
Elkészítés:
A zablisztet aprítógépben összekeverjük az olvasztott kókuszolajjal, a sóval, a növényi sziruppal, valamint a reszelt citromok héjával, majd a massza 3/4- ét egy körülbelül 20 cm átmerőjű sütőformába nyomkodjuk és állni hagyjuk.
A magozott datolyát a langyos vízzel és egy pici vanília aromával összeturmixoljuk.Az almákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, megszórjuk ízles szerint fahéjjal és gyömbérrel. Ezután elkeverjük a datolyás masszával, majd a zabos alapra nyomkodjuk. Tetejét megszórjuk a megmaradt zabos morzsával és a mandulaszeletekkel.( ízlés szerint a mandulaszeleteket lecserélhetjük aprított dióra vagy pekándióra is)
Fogyasztható nyersen is , de ha kint rossz az idő, és jobban vágynánk egy kis melegségre előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kész is az ínycsiklandó almás pite.
Az alma rendkívül jó antioxidáns-forrás. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, nátrium-, cink-, mangán-, és C-vitamin, valamint A-vitamin tartalma. Gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. Az alma pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulinfelhasználása.
Jó étvágyat!!