"Cauliflowercheese" avagy sajtos csöben sült karfiol vegánul

Szerintem az emberek nagy része nem rajong a brokkoliért. Én legalábbis ebbe a táborba tartozom. Valamiért a karfiol mindig közelebb állt a szívemhez. A csőben sült karfiol rengeteg sajttal pedig szinte mindenkit levesz a lábáról. Itt jön a csavar, mert mi vegánok nem fogyasztunk sajtot viszont brokkolit pedig ajánlatos lenne, mert rengeteg vitamin valamint vas található meg benne. Ezért felhasználtam a brokkolit a sajtmártás alapnak és azt kell mondanom hihetetlen krémes sajtszerű lett a végeredmény.

36030966_1757235407655313_3092519338092003328_n.jpg

Hozzávalók:

1 kisebb fej brokkoli

1 nagyobb karfiol

3 ek margarin

2 ek liszt

1/2 liter szójatej ( nem édesített)

3 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

15 dkg violife növényi sajt (mozzarellát használtam de füstölttel még jobb lesz szerintem)

1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér

só, bors ízlés szerint

chili pehely

1/2 lime leve

 

Elkészítés:

A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk ,majd rózsáira szedjük. Két külön edényben vizet forralunk egy- egy jó nagy csipet tengeri sóval, majd az egyikbe a karfiol, a másikba a brokkoli rózsákat tesszük. Félig megfőzzük,de figyeljünk, épp hogy csak harapható legyen. Ha kész leszűrjük. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, belenyomjuk a 3 gerezd fokhagymát és beledobjuk a babérlevelet. Miután kicsit kavargattuk és már az egész konyhát belengi a finom fokhagymaillat, kicsit levesszük a tűzről és rászórjuk a lisztet majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Ezt követően felöntjük a fél liter szójatejjel, és ismételten elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a brokkoli rózsákat és mintegy 10 perc alatt folyamatos kevergetés közben megfőzzük. Akkor jó amikor egy ilyen sajtmártás állagú lesz. Ha kész kicsit kihűtjük, beleöntjük az aprítógépbe és összeturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadhatjuk egy fél lime levét valamint egy kis extra chili pelyhet. A karfiolrózsákat egy sütőformába halmozzuk, majd a kész brokkolis szósszal jól nyakon öntjük. A tetejére sajtot reszelünk. A kenyérszeleteket egy éles kés vagy az aprítógép segítségével morzsa szerűre aprítjuk, majd a sajt tetejére szórjuk.  Ezután nincs más hátra, mint 200 fokra előmelegített sütőben olyan 25-30 perc alatt megsütjük. Figyeljetek, mert ha túl sokáig sütitek akkor megéghet a morzsa a tetején. A tálalásnál vigyázzatok, csak azután kóstoljátok meg miután már kiszedtétek a tányérra, mert ha nem akkor úgy jártok mint én és elfogy még mielőtt bárki megkóstolhatná.

Jó étvágyat!!

36129561_1757333604312160_1260440298555703296_n.jpg