Gluténmentes almás pite

Az egész a véletlen műve, mert már napok óta nem járt más a fejemben, mint egy nagy tepsi gőzölgő almás pite. Amint kinyitottam a hűtőt tudatosult bennem, hogy az almán kívül semmi nincs itthon......

Ez a recept ennek köszönhetően jött létre.

glutenmentes_almas_pite_1.jpg

Hozzávalók:

200 g zabliszt (vagy őrölt zabpehely)

4-5 ek olvasztott kókuszolaj

csipet só

1 ek növényi szirup

2 citrom reszelt héja

250 g magozott datolya

50 ml langyos víz

vanília aroma

4-5 alma

fahéj, gyömbér

szeletelt mandula

Elkészítés:

A zablisztet aprítógépben összekeverjük az olvasztott kókuszolajjal, a sóval, a növényi sziruppal, valamint a reszelt citromok héjával, majd a massza 3/4- ét egy körülbelül 20 cm átmerőjű sütőformába nyomkodjuk és állni hagyjuk.

A magozott datolyát a langyos vízzel és egy pici vanília aromával összeturmixoljuk.Az almákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, megszórjuk ízles szerint fahéjjal és gyömbérrel. Ezután elkeverjük a datolyás masszával, majd a zabos alapra nyomkodjuk. Tetejét megszórjuk a megmaradt zabos morzsával és a mandulaszeletekkel.( ízlés szerint a mandulaszeleteket lecserélhetjük aprított dióra vagy pekándióra is)

Fogyasztható nyersen is , de ha kint rossz az idő, és jobban vágynánk egy kis melegségre előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kész is az ínycsiklandó almás pite.

Az alma rendkívül jó antioxidáns-forrás. Jelentős kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, nátrium-, cink-, mangán-, és C-vitamin, valamint A-vitamin tartalma. Gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. Az alma pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulinfelhasználása. 

Jó étvágyat!!