Nyári zöldségleves

Nincs is jobb mint egy jó nagy tányér zöldség leves... De amikor leves főzésre kerül a sor, mindig tanácstalanul állok, mert amihez épp kedvem lenne, ahhoz pont nincsenek hozzávalók. Most ilyen gondom nem akadt, mert kivételesen nagy volt itthon a választék. 

37234355_1790187967693390_9144987023981936640_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • 1/2 karalábé (konkrétan ez egy mutáns óriáskaralábé volt)
  • 1/4 zellergumó ( ez is elég nagyra nőtt)
  • 1 bögre karfiol apró rózsákra szedve
  • 1 bögre brokkoli szintén apró rózsákra szedve
  • 1 bögre cukorborsó ( lehet akár fagyasztott is ,de ha tehetem frisset használok)
  • annyi víz ami ellepi ( konkrétan olyan 2-3 l között lehetett , igen ez egy családi adag lesz)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3  ek vegamix (sómentes vegeta)
  • majoránna, kakukkfű ízlés szerint
  • friss petrezselyem
  • 2-3 marék tojásmentes vermicelli tészta

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a többi zöldséget pedig a lehetőségekhez képest megpróbáljuk egyforma méretre aprítani. Egy nagyobb fazékban 1 evőkanál olíva olajon kicsit lepirítjuk a hagymát , majd a fokhagymát is. Ha kellően illatozik hozzáadjuk a többi zöldséget a cukorborsó kivételével és egy kicsit megpároljuk egy kevés víz hozzáadásával. Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a vegamix-szel, jól elkeverjük ,majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, beleöntjük a levesbe a cukorborsót is és hozzáadhatjuk a szárított fűszernövényeket. Így főzzük még egy 5-10 percig ,kóstolás után, ha kell még utána tudjátok fűszerezni. A finomra vágott petrezselymet csak a legvégén szórjátok bele, ettől lesz igazán jó íze. Mi szeretjük ha egy kicsit csípős, ezért megszórtam még egy kis chili pehellyel, de ez opcionális. 

Jó étvágyat!!