Áfonyás muffin

A muffin sütés nem egy ördöngös feladat. Bátran ajánlom mindenkinek, még azoknak is, akik amúgy nem remekelnek nagyon a cukrásztehetségükkel, mint például én. Nagyon könnyű az elkészítése és tényleg nagy tehetség kell hozzá, hogy elrontsuk. Egy tálca gőzölgő illatos muffin elkészítése nem igényel sok időt. Ha vendégeket várunk és nem tudjuk mivel rukkoljunk elő, mégis valami finomat szeretnénk készíteni, és biztosak akarunk lenni a sikerben, akkor mindenképpen ajánlom kipróbálásra. A legszebb az egészben pedig az, hogy a recept bárhogyan variálható. Hiszen ha nincs otthon áfonya akkor nyugodtan helyettesíthetjük másféle gyümölcsökkel, vagy csokoládé darabokkal. 

img_0466.JPG

Hozzávalók:

  • 2 bögre tönkölyliszt 
  • 1 bögre barna nádcukor ( kókuszcukor is jó)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 1 csipet só
  • 1/3 bögre olvasztott kókuszolaj
  • 1 bögre növényi tej
  • 1 kk vanília aroma
  • 2 bögre fekete áfonya

Elkészítés:

Egy tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik tálban pedig az olvasztott kókuszolajat a növényi tejjel, és a vanília aromával. Ebben az esetben mandula tejet használtam de kiválóan működik  bármely más növényi tej alternatívával is. Ha ezzel megvagyunk, a nedves és száraz hozzávalókat óvatos kevergetés közben csomómentesre keverjük. Ezután a fekete áfonyát apránként hozzáadjuk a masszához. Nagyon óvatosan keverjük el, hogy a friss áfonyaszemek ne sérüljenek meg túlságosan. A sütőformát én szeretem kibélelni papírkelyhekkel. Ezek általában nagyon jópofák és így könnyebb a már kész muffinok eltávolítása  és nem utolsósorban igencsak megkönnyíti a forma tisztítását is. Ami nem hátrány valljuk be!Ezután a tésztát a muffin sütőformába halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha megsültek a muffinok már csak arra kell figyelni, hogy ne essünk neki egyből, hanem várjuk meg amíg hűl egy kicsit, mert úgy könnyebb lesz megszabadítani a papírkelyhektől. Fogyaszthatjátok friss gyümölcsökkel, kávéval esetleg teával, az ínyencek megkenhetik lekvárral vagy mogyorókrémmel is.

img_0467.JPG

Jó étvágyat!