Lasagne spenótos kesu"ricottával"

Lasagne.... ha kimondom valószínűleg elsőre mindenki a megszokott darált húsos változatra gondol. DE.... Az a szuper a lasagne-ban, hogy itt sincs megszabva, hogy csak egyféleképpen lehet elkészíteni. Az elmúlt pár évben már rengeteg változatot kipróbáltam. Szerencsére vegánként sokkal több választási lehetőségünk van, mint a hagyományos húsos változat esetében. Készíthető például bármilyen idényzöldségből, de akár még magokból is. És itt jön a csavar... Egy átlag embernek eszébe sem jutna, hogy kesudiót tegyen a lasagne-ba. Persze mi mások vagyunk!! 

34034796_1729429627102558_5948888940319604736_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag tojásmentes lasagne tészta ( ebből kb. 12 lapot használtam fel)
  • 1 üveg  bazsalikomos paradicsomszósz (lehet házilag is készíteni, de nálam most a gyorsaság volt az elsődleges szempont)
  • 15-20 dkg reszelt növényi sajt ( Wilmersburger reszelt sajt)

A spenótos kesuricottához:

  • 1 és 1/2 bögre kesudió
  • 2 ek inaktív sörélesztőpehely
  • 1/2 bögre víz
  • 1 citrom leve
  • 1,5 ek olíva olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1/2 bögre friss bazsalikom
  • 3 bögre friss spenót
  • 1/2 tk só 
  • 1/2 tk hagymapor
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A kesudiókat leforrázzuk annyi vízzel, amennyi épp ellepi és félretesszük egy pár percre. Eközben a lasagne lapokat forró, enyhén sós vízben egy picit előfőzzük, épp csak annyira, hogy megpuhuljon, így sokkal hamarabb elkészül a végén és nem kell attól tartanunk, hogy néhol még ropogós lehet és nem jó értelemben. Ezután leöntjük a vízet a kesudióról, majd egy turmixgépbe tesszük a sörélesztőpehellyel, a citrom lével, felöntjük a 1/2 bögre hideg vízzel és összeturmixoljuk. Egy serpenyőben olíva olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt bazsalikomot és a spenótot. Pár perc alatt megfonnyasztjuk. Ha elkészült a serpenyő tartalmát és a kesukrémet egy aprítógépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymaport, majd összeaprítjuk, nem baj ha kicsit darabos marad, hisz pont ez a lényeg, mert így kapjuk meg a ricottás állagot. Ha elkészült a töltelék már nincs más dolgunk, mint mindent egymásra halmozunk egy tepsiben és kész is. Ajánlatos a tepsi alján paradicsomos réteggel kezdeni, majd jöhet egy réteg tészta, a kesuricotta, megint tészta, paradicsomszósz, tészta, kesuricotta, tészta, a maradék paradicsomszósz és végül jöhet a reszelt sajt. Ezután mehet is a sütőbe 180 fokra. Amíg elmosogattok pont el is készül, persze csak ha ti is  haladó szinten mosogattok, mint én.... Ha nem, abban az esetben max 20 perc alatt el is készül az isteni finom fogás. 

34011434_1729429790435875_272181685389361152_n.jpg

Jó étvágyat!!!