Trópusi chia puding
Az egyik legkönnyebben elkészíthető édesség a chia puding. Kiváló tápanyagokban gazdag reggeli, vagy desszert. Számos módon variálható, szóval nem lehet egykönnyen megunni. A chia mag, vagy más néven spanyol zsálya az aztékok és maják mindennapi eledele volt. Nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat, és omega-3 zsírsavakat, valamint rendkívül gazdag antioxidáns összetevőkben. A chia mag 20%- a fehérje (ez jóval magasabb a búzáénál), figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz kalciumot és vasa ( háromszor többet, mint a spenót), rezet, jódot, foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket. Nagyobb mennyiségben találhatóak meg bennük az omega-3 zsírsavak, mint a lenmagban,vagy a halakban. Hatékonyan szabályozza a koleszterin-, és a vércukorszintet. Megelőzi az érelmeszesedést, kiváló méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, ezáltal csökkenti a vastagbélrák kockázatát is. Ötször több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, így segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is. Egyszóval igazi szuperélelmiszer.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 4 dl növényi tej
- 4 ek chiamag
- 2 ek édesítő ( bármilyen növényi szirup jó)
- banán
- mangó
- maracuja (opcionális)
- kókuszchips (opcionális)
- aszalványok (opcionális)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a növényi tejet a chia magokkal és az édesítővel. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kis tálkákba szedjük, ízlés szerint dekoráljuk a friss gyümölcsökkel. Igazán egyszerű az elkészítése. Ha esetleg elfelejtjük előző este elkészíteni, akkor sem kell kétségbe esni, mert egy-két óra pihentetés után is már fogyasztható.
Jó étvágyat!