Mediterrán tofu "scramble" fűszeres édesburgonya hasábokkal
Nem hivatalosan beköszöntött a nyár. Ez nálam annyit jelent, hogy megpróbálok a lehető legkevesebb időt tölteni a konyhában, ha főzésre kerül a sor. Persze a finomságokról így sem vagyok hajlandó lemondani, mert köztudott, hogy imádok enni. Ezért is ajánlom mindenkinek ezt a receptet, aki idő- vagy kedv- hiányban szenved!
Hozzávalók:
A tofu scramble- hez
- 1 blokk tofu ( bármilyen ízesítés jó)
- 1/2 cukkini
- 1 db lilahagyma
- 1 pritaminpaprika ( én két 1/2- ből raktam össze az egyik sárga a másik piros )
- 1/2 padlizsán
- 1 tk kurkuma
- 1 tk fokhagymagranulátum
- 1 tk füstölt pirosparika
- 1 ek inaktív élesztőpehely
- só, bors ízlés szerint
- zöldfűszerek ízlés szerint ( oregánó, kakukkfű, bazsalikom)
- 1/2 dl víz vagy növényi tej
Fűszeres édesburgonya hasábokhoz:
- 2-3 kisebb édesburgonya
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk inaktív élesztőpehely
- 1 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyákat jól megmossuk, nem szükséges őket meghámozni, hiszen "a héjában a vitamin". Nagyobb hasábokra vágjuk őket, majd a hasábokat egy tepsibe helyezzük. Megszórjuk a fűszerekkel és meglocsoljuk az olíva olajjal, majd az egészet kézzel jól összekeverjük. Egy gyors kézmosás után már mehet is be a 200 fokra előmelegített sütőbe kb 20- 30 percre. Eközben a zöldségeket felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a többi zöldséget, majd pároljuk még egy pár percig. A tofut jól lecsepegtetjük és egy törlőkendő segítségével szárazra töröljük, majd a zöldségekre morzsoljuk. Hozzáadjuk a fűszereket és kevergetés mellett egy kicsit lepirítjuk. A legvégén hozzáadjuk a folyadékot, hogy ne legyen annyira száraz. Ha ügyesek vagytok szinte egyszerre lesz kész a krumplival. Ezután pedig már csak a tálalás van hátra. Fogyaszthatjátok friss salátával. A minap szert tettem egy üveg füstölt ízű ketchup-ra, így én ezzel dobtam fel és egy kis reszelt növényi sajttal
Jó étvágyat!