"Túrórudi" újratöltve

 

A "túrórudi" gyerekkorom óta a gyengém, éppen ezért nehezen viselem, hogy le kell mondanom róla. Ezek után viszont ezt a problémát is megoldottnak tekintem! 

 unnamed_1_1.jpg 

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre áztatott köles
  • 1 bögre víz
  • 1/2 bögre növényi tej
  • vanília rúd
  • kb. 1/2 bögre nádcukor vagy más édesítő
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 ek növényi joghurt
  • 1 tábla magas kakaótartalmú vegán csokoládé

 

 Elkészítés:

A kölest,  a vízzel, a növényi tejjel, a cukorral, és a vanília rúddal lassú tűzön, fedő alatt főzzük.

Amikor már jó sűrű, levesszük a tűzről, és hagyjuk egy picit hűlni. Ezután hozzákeverjük a növényi joghurtot, és a reszelt citrom héját. Megvárjuk amíg a massza teljesen kihűl, és könnyen formázhatóvá válik. Formázhatunk belőle golyókat, de az igazi "túrórudi" függők  formázhatnak kis rudakat is a masszából. Az könnyebb kezelhetőség érdekében a masszát előzőleg betehetjük egy rövid időre a fagyasztóba is.

Közben az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Majd egy villa és egy kanál segítségével bevonjuk a gombócokat az olvasztott csokival. Figyelem!!!! Mindenképp sütőpapírral bélelt tányérra, vagy dobozba tegyétek!

Én elkövettem azt a hibát, hogy csak simán egy tányérra pakoltam őket, és miután megkötött a csoki nem kevés igyekezetembe került levarázsolni őket a tányérról!   ;-)

A köles vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.Tartalmaz többek között foszfort, vasat, magnéziumot,kálciumot, káliumot, cinket, béta karotint- amit a máj alakít át A-vitaminná. B-17 vitamin tartalma segít a rák megelőzésében. Gluténmentes, így bátran fogyaszthatják gluténérzékenyek is. Jótékonyan hat a gyomorra, a lép,- és hasnyálmirigyre, valamint erősíti a vesét. Lúgosító hatásának köszönhetően segít az elsavasodás megelőzésében. Gombaölő hatása miatt kiválóan beépíthető a candida diétába is. Kovasav tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a bőrre, fényessé teszi a hajat, valamint erősíti a körmöket és a fogakat. Megakadályozza az érelmeszesedést ezáltal normalizálja a vérnyomást.

 

Jó étvágyat!!

turo_rudi_golyo_2.jpg