Olasz olívás palacsinta epres chia jammel

img_4362.JPGHozzávalók:

1 bögre liszt

1 ek sütőpor

1/2 tk só

3/4 bögre víz

3 ek növényi szirup

olíva olaj

Chia jam:

2 bögre eper (kb 400 g)

2 ek kókuszcukor

2 ek forró víz

2 ek chia mag

pici citromlé ízlés szerint

 

Elkészítés:

A száraz és a nedves hozzávalókat  először külön- külön majd az egészet egybe csomómentesre keverjük. Serpenyőben olíva olajat hevítünk , ezután kisütjük a palacsintákat.

A chia lekvárhoz a megmosott és kockára vágott epreket a kókuszvirág cukorral és a forró vízzel egy kisebb lábasban elkezdjük lassú tűzön főzni. Amikor már forr és az eprek elkezdenek szétföőni hozzáadjuk a chia magot majd folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.

Hivatalosan 1 hétig eláll a hűtőben, bár nem volt alkalmam kipróbálni, mert addigra mind elfogyott.

A népszerű bogyós gyümölcsnek , az epernek mintegy 600 fajtáját tartják számon és már több mint kétezer éve fogyasztja az ember. Nagy arányban tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, és B6 - vitamint. Magas az antioxidáns és rosttartalma. Fogyasztása csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Az eperben lévő flavonoidok segítenek csökkenteni az öregedéssel járó szellemi betegségek kockázatát, valamint ellensúlyozza a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban.

Jó étvágyat!!