Olasz olívás palacsinta epres chia jammel
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 ek sütőpor
1/2 tk só
3/4 bögre víz
3 ek növényi szirup
olíva olaj
Chia jam:
2 bögre eper (kb 400 g)
2 ek kókuszcukor
2 ek forró víz
2 ek chia mag
pici citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A száraz és a nedves hozzávalókat először külön- külön majd az egészet egybe csomómentesre keverjük. Serpenyőben olíva olajat hevítünk , ezután kisütjük a palacsintákat.
A chia lekvárhoz a megmosott és kockára vágott epreket a kókuszvirág cukorral és a forró vízzel egy kisebb lábasban elkezdjük lassú tűzön főzni. Amikor már forr és az eprek elkezdenek szétföőni hozzáadjuk a chia magot majd folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.
Hivatalosan 1 hétig eláll a hűtőben, bár nem volt alkalmam kipróbálni, mert addigra mind elfogyott.
A népszerű bogyós gyümölcsnek , az epernek mintegy 600 fajtáját tartják számon és már több mint kétezer éve fogyasztja az ember. Nagy arányban tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, és B6 - vitamint. Magas az antioxidáns és rosttartalma. Fogyasztása csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Az eperben lévő flavonoidok segítenek csökkenteni az öregedéssel járó szellemi betegségek kockázatát, valamint ellensúlyozza a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban.
Jó étvágyat!!