Vegán Spagetti Bolognese

A bolognai spagetti is a gyengéim közé tartozik, ezért aztán nem is volt kérdés számomra,hogy elkészítsem a vegán változatát. A legjobb hír pedig, hogy lényegesen rövidebb idö alatt elkészíthetö, mint a húsos változat.

bolgonai.JPG

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv lencse (vagy 270 g fött lencse)
  • 200 g gomba
  • 1 db sárgarépa apró kockákra vágva
  • 1 db szárzeller apró kockákra vágva
  • 3-4 db friss paradicsom kockázva
  • 1 ek paradicsom sűrítmény
  • kb 1,5 dl vörösbor
  • 1 üveg paradicsomszósz ( személyes kedvencem a bazsalikomos Bertolli)
  • friss zöld fűszerek (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, petrezselyem)
  • só, bors, fűszerpaprika
  • olíva olaj
  • 1 csomag tojásmentes spagetti tészta
  • vegán sajt

Elkészítés:

A spagetti tésztát forró sós vízben megfőzzük.

Ezalatt az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olíva olajon megfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk az apró kockákra vágott sárgarépát és szárzellert, majd egy kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Amikor kellően megpuhultak, hozzáadjuk a lencsét és a szintén apró kockákra vágott gombát, valamint a paradicsomokat. Kicsit pároljuk még, majd beletesszük a paradicsom sűrítményt, a paradicsomszószt, pici fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, a legvégén pedig meglocsoljuk a vörösborral. Ezután fedő alatt készre pároljuk. Eközben a friss fűszernövényeket finomra vágjuk és a már majdnem kész szószba keverjük. Szeretem a fűszernövényeket a legvégére hagyni, mert így nem égnek meg és az ízük is sokkal dominánsabb lesz. Persze míg fő a szósz többször is megkóstolom és ha szükséges adok hozzá még egy kis bort, vagy fokhagymát, vagy fűszereket.

Ha kész a szósz nincs más hátra mint tálalni és elfogyasztani. Az egyre nagyobb vegán sajt választéknak köszönhetően pedig  végképp semmiről sem kell lemondanunk. Ennél a receptnél én a Wilmersburger reszelt pizzafeltétjét használtam, de nagyon jó parmezán utánzatokat is lehet  kapni . Természetesen a maradék vörösbornak sem kell kárba vesznie, hisz egy jó bolognaihoz tökéletesen illik egy pohár bor.

A vörösbor mérsékelt fogyasztása rendkívül hasznos. Ez a tulajdonsága a gyártási eljárásnak köszönhető hiszen felhasználják hozzá a szőlő héját és a magokat is. Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kockázatát, kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő, magas kálcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően nem csupán az ízületek, de a csontok állapotán is segít.

 

Jó étvágyat!!!