Csokis- chia pudingos zabkása

 

Megint egy isteni finom reggelit hoztam nektek, amolyan bajnokok reggelijét. Igazán laktató és nem mellesleg megtölt energiával.

Mindig az az egyik legfőbb kifogás a növényi étrenddel szemben, hogy "de hát a fehérje kell , mert nem lesz erőm dolgozni, mert kemény fizikai munkát kell végezzek "  és még sorolhatnám.

Hát erre csak azt tudom mondani,hogy ez egy baromság!  Saját bőrömön tapasztaltam!! A legfőbb előnye, ha egy ilyen reggelivel indítod a napot, hogy utána nem érzel majd késztetést lepihenni, ahogyan, teszem azt egy kiadós fehérjében gazdag szalonnás tojás után tennéd. 

csokis_chiapudingos_zabkasa_1.jpg

Hozzávalók:

Csokis- chia puding:

  • 1 db jó érett banán
  • 3-4 ek chia mag
  • kb 2dl növényi tej 
  • 1 púpos ek jó minőségű kakaópor
  • fahéj

Zabkása:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre növényi tej
  • 1 db jó érett banán
  • fahéj
  • gyömbér

Díszítéshez:

  • friss gyümölcs , ebben az estben eper
  • pirított hajdina
  • aszalt vörös áfonya 
  • kókuszchips
  • granola

Elkészítés:

A chia puding hozzávalóit a chia magok kivételével turmixoljuk össze, majd keverjük hozzá a chia magokat és tegyük félre körülbelül 10-20 percre. Az sem baj ha előző nap készítjük el. Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.

Amíg a chia puding pihen elkészítjük a zabkását. Ehhez az összes hozzávalót egy lábosba öntöm és lassú tűzön főzöm, amíg a zabpehely megpuhul.

Ha kész jöhet a tálalás, ezt pedig már a fantáziátokra bízom.

A zab remek fehérjeforrás, emellett magas a vitamin- és tápanyagtartalma. Többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat is találhatunk benne. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek nem emelik a vércukor szintet ezét cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Könnyen emészthető, magas rosttartalma miatt nagyon jó hatással bír az anyagcserére. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így rendszeres fogyasztása csökkenteti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Jó hatással van a koleszterinszintre, emellett a vérnyomásra is, és gyomor panaszok esetén is fogyasztható. A zab az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást és a koordinációképességet, így sportolás előtt érdemes fogyasztani.

Jó étvágyat kívánok!!