Csokis- chia pudingos zabkása
Megint egy isteni finom reggelit hoztam nektek, amolyan bajnokok reggelijét. Igazán laktató és nem mellesleg megtölt energiával.
Mindig az az egyik legfőbb kifogás a növényi étrenddel szemben, hogy "de hát a fehérje kell , mert nem lesz erőm dolgozni, mert kemény fizikai munkát kell végezzek " és még sorolhatnám.
Hát erre csak azt tudom mondani,hogy ez egy baromság! Saját bőrömön tapasztaltam!! A legfőbb előnye, ha egy ilyen reggelivel indítod a napot, hogy utána nem érzel majd késztetést lepihenni, ahogyan, teszem azt egy kiadós fehérjében gazdag szalonnás tojás után tennéd.
Hozzávalók:
Csokis- chia puding:
- 1 db jó érett banán
- 3-4 ek chia mag
- kb 2dl növényi tej
- 1 púpos ek jó minőségű kakaópor
- fahéj
Zabkása:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre növényi tej
- 1 db jó érett banán
- fahéj
- gyömbér
Díszítéshez:
- friss gyümölcs , ebben az estben eper
- pirított hajdina
- aszalt vörös áfonya
- kókuszchips
- granola
Elkészítés:
A chia puding hozzávalóit a chia magok kivételével turmixoljuk össze, majd keverjük hozzá a chia magokat és tegyük félre körülbelül 10-20 percre. Az sem baj ha előző nap készítjük el. Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.
Amíg a chia puding pihen elkészítjük a zabkását. Ehhez az összes hozzávalót egy lábosba öntöm és lassú tűzön főzöm, amíg a zabpehely megpuhul.
Ha kész jöhet a tálalás, ezt pedig már a fantáziátokra bízom.
A zab remek fehérjeforrás, emellett magas a vitamin- és tápanyagtartalma. Többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat is találhatunk benne. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek nem emelik a vércukor szintet ezét cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Könnyen emészthető, magas rosttartalma miatt nagyon jó hatással bír az anyagcserére. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így rendszeres fogyasztása csökkenteti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Jó hatással van a koleszterinszintre, emellett a vérnyomásra is, és gyomor panaszok esetén is fogyasztható. A zab az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást és a koordinációképességet, így sportolás előtt érdemes fogyasztani.
Jó étvágyat kívánok!!