Fűszeres sült burgonya hasábok friss salátával és Ranch dresszinggel

img_5021.JPGHozzávalók:

3 db közepes burgonya

saláta

lila hagyma

paradicsom

uborka

kukorica

őrölt lenmag

Ranch dresszing:

1 bögre szójajoghurt

1/3 bögre veganéz

1/4 bögre növényi tej 

friss petrezselyem

friss snidling

friss kapor

1 ek kakukkfű

3 ek citromlé

1 ek  zúzott fokhagyma (lehet fokhagyma por is)

1 ek aprított hagyma (lehet hagymakrém, vagy por is)

só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyákat megmossuk, cikkekre vágjuk , majd enyhén sós vízben kicsit előfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet. Ízlés szerint fűszerezzük ( nálam ez só, bors, fokhagymapor, füstölt pirospaprika, cayenne bors) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy pár csepp olíva olajjal,de ez elhagyható. Majd 180 fokos sütőben körülbelül 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

Amíg elkészül elkészítjük a mártogatóst, ami eredetileg salátaöntetnek készült, de sűrűbb lett, mint amire számítottam. De nem bántam meg. A hozzávalókat egyszerűen csak  összekeverjük és már kész is.  

A kész sült krumplit egy tálra halmozzuk a salátával és a kukoricával (főtt kukorica hiányában konzerveset használtam kevés veganézzel összekeverve). Egyszerű, nagyszerű és gyorsan elkészíthető.

Meleg nyári napokra amikor az embernek nincs kedve órákat a konyhában tölteni kiváló.

A burgonyát 1650- ben hozták be Magyarországra. Termesztése nehezen terjedt, mert a magyar lakosság kétkedve fogadta. Változatosan és könnyen elkészíthető élelmiszer, eltarthatósága révén az év minden szakában fogyasztható. A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben , méghozzá keményítő formájában. Fehérjét minimálisan, zsírt pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kiváló lizin és tripofán aminosav- forrás, valamint C-vitamint, B1- és B2-vitamint tartalmaz. A benne lévő kálium elősegíti a víz kiürülését, ezzel a tápanyagok eljutását a sejtekhez. Bőséges ballasztanyagával szabályozza a bélműködést. Erősíti az izmokat, serkenti a szív működését. 

Jó étvágyat hozzá!!