Fűszeres sült burgonya hasábok friss salátával és Ranch dresszinggel
Hozzávalók:
3 db közepes burgonya
saláta
lila hagyma
paradicsom
uborka
kukorica
őrölt lenmag
Ranch dresszing:
1 bögre szójajoghurt
1/3 bögre veganéz
1/4 bögre növényi tej
friss petrezselyem
friss snidling
friss kapor
1 ek kakukkfű
3 ek citromlé
1 ek zúzott fokhagyma (lehet fokhagyma por is)
1 ek aprított hagyma (lehet hagymakrém, vagy por is)
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyákat megmossuk, cikkekre vágjuk , majd enyhén sós vízben kicsit előfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet. Ízlés szerint fűszerezzük ( nálam ez só, bors, fokhagymapor, füstölt pirospaprika, cayenne bors) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy pár csepp olíva olajjal,de ez elhagyható. Majd 180 fokos sütőben körülbelül 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Amíg elkészül elkészítjük a mártogatóst, ami eredetileg salátaöntetnek készült, de sűrűbb lett, mint amire számítottam. De nem bántam meg. A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük és már kész is.
A kész sült krumplit egy tálra halmozzuk a salátával és a kukoricával (főtt kukorica hiányában konzerveset használtam kevés veganézzel összekeverve). Egyszerű, nagyszerű és gyorsan elkészíthető.
Meleg nyári napokra amikor az embernek nincs kedve órákat a konyhában tölteni kiváló.
A burgonyát 1650- ben hozták be Magyarországra. Termesztése nehezen terjedt, mert a magyar lakosság kétkedve fogadta. Változatosan és könnyen elkészíthető élelmiszer, eltarthatósága révén az év minden szakában fogyasztható. A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben , méghozzá keményítő formájában. Fehérjét minimálisan, zsírt pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kiváló lizin és tripofán aminosav- forrás, valamint C-vitamint, B1- és B2-vitamint tartalmaz. A benne lévő kálium elősegíti a víz kiürülését, ezzel a tápanyagok eljutását a sejtekhez. Bőséges ballasztanyagával szabályozza a bélműködést. Erősíti az izmokat, serkenti a szív működését.
Jó étvágyat hozzá!!