GreenChili-Vegan Blog

2019.már.10.
Írta: Király Kata Szólj hozzá!

Indiai vöröslencse leves

A leves szóról nekem mindig azok a menzás híg levesek jutottak eszembe, amikben általában órákig kellett keresni a zöldségeket és a tésztát. Nos ennek az élménynek köszönhetően, szinte mindig kirázott a hideg a leves szó hallatán. Egészen addig amíg el nem kezdtem főzni és végre igazi tartalmas leveseket készíthettem. Ezért is nagy kedvencem ez az indiai lencseleves, mert imádom, hogy laktató, és nem mellesleg minden egyes kanál után egy hihetetlen ízkavalkád van a számban. Ami pedig a legjobb, hogy olyan tartalmas, hogy akár még főételnek is beillik.

inndiai_lencseleves.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg száraz vöröslencse 
  • 2 ek vegán vaj
  • 1 ek római kömény
  • 2 ek curry por
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 db érett paradicsom
  • 1 db zöld chili paprika
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1tk kurkuma 
  • 1 és 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt chili
  • só, bors ízlés szerint
  • friss koriander és petrezselyem

 

Elkészítés:

1. A vöröslencsét folyó víz alatt alaposan átmosom, majd félreteszem, amíg elkészítem a curry-s alapot.2. Egy lábasban megolvasztom a vegán vajat, megszórom a római köménnyel és a curry porral. Kicsit hagyom megpirulni, de vigyázok, hogy el ne égjen.

3. Ezután hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, valamint az apróra vágott chili paprikát. Ha nem szeretitek annyira a csípőset akkor bátran távolítsátok el a magját.

4. Végezetül belereszeltem az ujjnyi gyömbért amit előzőleg egy kanál segítségével megtisztítottam.

5. A hozzávalókat jól összepirítottam egy kevés víz hozzáadásával.

6. Ezt követően hozzáadtam a kurkumát, az őrölt koriandert, egy csipet chilit és sóztam, borsoztam ízlés szerint, majd miután alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockázott paradicsomokat is.

7. Egy kicsit összefőztem, amíg egy jó sűrű szószt nem kaptam,majd hozzáadtam a vöröslencsét is.

8 Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd közepes lángon körülbelül 15-20 percig főztem, amíg a lencse meg nem puhult.

9. Közben néha óvatosan megkeverem és ha szükséges pótolom a vizet, de vigyázzunk, ne legyen túl híg.

10. Én szeretem ha jó sűrű, ezért nem nagyon hígítottam. Ha elkészült, egy botmixer segítségével egy kicsit beleturmixolhattok, hogy kicsit krémesebb legyen. De azért hagyok benne egész lencsedarabokat is.

11. Tálaláskor megszórom apróra vágott friss korianderrel és petrezselyemmel. Ha szeretitek meglocsolhatjátok egy kis vegán joghurttal is.  És persze nem maradhat el a házi készítésű naan kenyér sem.

Jó étvágyat!

"One Pot " Spenótos Gombás Spagetti

Imádom az olyan ételeket, amik egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek és nem mellesleg laktatóak is. Mivel az utóbbi időben rengeteg elfoglaltságom van, így a legfontosabb tényező a gyorsaság, viszont mégsem szeretnék egészségtelen gyors kaján élni. Erre pedig a legjobb megoldás az lenne , ha minden hozzávalót beledobálnék egy nagyobb fazékba és a vacsorám megfőzné saját magát, amíg én nyugodtan teszem a dolgom. Jól hangzik ugye? Nos a mai recept, majdnem ennyire önálló,csak egy egészen kis hozzájárulásomra volt szüksége! 

 new_phototastic_collage2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 200 g csiperke gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g  cherry paradicsom
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 200 g tojásmentes spagetti
  • 500 ml forró víz
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 1 nagy marék bazsalikom aprítva
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk kakukkfű
  • 200 g spenót

Elkészítés:

1. Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, majd rászórjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a felszeletelt gombát. 5-10 percig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma egy kicsit karamellizálódik.

2. Ezután hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, a 1/2 citrom reszelt héját és kifacsart levét. Sózzuk borsozzuk, majd megszórjuk a füstölt paprikával.

3. Hozzáadjuk a száraz spagetti tésztát, majd az egészet felöntjük az 500 ml forró vízzel, a végén pedig beledobjuk a zöldségleves kockát.

4. Közepes lángon 15 percig főzzük , amíg a spagetti megpuhul. Ha esetleg még nem puhult meg, viszont a víz elpárolgott, nyugodtan adhatunk hozzá még egy keveset. Ínyencek ebben az esetben egy kis száraz fehérborral is meglöttyinthetik, persze csak ízlés szerint :-)

5. Amikor a spagettink már al dente, hozzáadjuk a 200 g spenótot, a sörélesztő pelyhet és a zöldfűszereket. Jól elkeverjük és már kész is vagyunk és jöhet a tálalás.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

A legfinomabb csokis zabkása

Nagyon szeretem a zabkását, mert isteni finom, tápláló és rengeteg módon elkészíthető, amiért szinte lehetetlen megunni. A másik fontos szempont pedig, hogy gluténmentes és hosszan tartó energiát biztosít a szervezetünk számára.

new_phototastic_collage.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre víz
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 tk datolyaszirup
  • 2 ek kókuszjoghurt
  • 1 tk chia mag
  • granola
  • banán
  • fagyasztott erdei gyümölcs

 

Elkészítés:

1. Egy lábasban összekeverjük a zabpelyhet, a növényi tejjel, a vízzel, a kakaóporral és a datolyasziruppal. Addig főzzük amíg a zabpelyhek kellően megdagadnak és egy jó krémes kását nem kapunk.

2. Ha elkészült a zabkásánk, egy tálkába kanalazzuk.

3. A tetejére teszünk egy jó nagy kanál kókuszjoghurtot, megszórjuk a granolával és a chia maggal.

4. Banánszeletekkel és erdei gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

 

 

 

 

Gluténmentes áfonyás palacsinta

Egy hosszabb kihagyás után, végre visszatértem. Gondoltam erre az alkalomra valami különleges receptet hozok nektek. Persze mi más lenne, mint egy ínycsiklandozó amerikai palacsinta. Szerintem a tökéletes vasárnapi reggeli, de délutáni desszertnek sem utolsó. Ezúttal egy gluténmentes receptet hoztam,viszont garantálhatom, hogy észre sem fogjátok venni a különbséget!

51064700_2073171576061693_4789746914318876672_n.jpg 

Hozzávalók:

  • 200 g hajdinaliszt
  • 1 ek kókuszvirágcukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 200 ml növényi tej (én édesítetlen szójatejet használtam)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk almaecet
  • 1 bögre fekete áfonya
  • kókuszolaj a sütéshez

Díszítéshez:

  • banán 
  • fekete áfonya
  • hántolt kendermag
  • juharszirup

Elkészítés:

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a csipet sót. Jól elkeverjük. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a növényi tejet. A hajdinaliszt sokkal több nedvességet vesz fel, ezért előfordulhat, hogy nagyon sűrű masszát fogunk kapni, ebben az esetben egy kis extra növényi tej hozzáadásával hígíthatjuk. Mivel amerikai palacsintát készítünk, így fontos hogy a masszánk ne legyen túl híg, mint egy sima palacsinta. Csomómentesre keverjük és itt jön a csavar... A masszára szórjuk a szódabikarbónát majd erre az almaecetet. Ne ijedjetek meg, mert kicsit felhabzik. Ezután jól elkeverjük a palacsinta tésztát. Felmelegített serpenyőben kókuszolajat olvasztunk. Egy merőkanálnyi masszát teszünk a serpenyő közepére, majd megszórjuk pár szem áfonyával, amikor könnyen elválik a serpenyő aljától, egy laza mozdulattal megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha elkészültek a palacsinták, juharsziruppal , banánnal és egy kis extra adag áfonyával tálalhatjuk. Csokiimádók egy kis olvasztott étcsokoládéval is meglocsolhatják. 

Jó étvágyat hozzá!

51528674_2073171612728356_8073537677430882304_n.jpg

Mindenmentes forró csokoládé

Az igazán borús és esős napokat bármikor feldobhatjuk egy jó kis bekuckózással. Ilyenkor fogok egy jó könyvet, egy puha meleg plédet és irány a kanapé. Persze ezt az élményt egy habos gőzölgő forró csoki még meghittebbé teszi. Viszont nem kell aggódnunk a felesleges kalóriák miatt, mert ez a recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mégis nagyon finom.

43007715_1903897759655743_1250624034836578304_n.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek kesudió
  • 4 szem datolya ( ha királydatolyát használtok, abban az esetben 2 is elég)
  • 1 ek jó minőségű kakaópor
  • 1 kk fahéj 
  • 1/2 bögre forró víz
  • 250 ml édesítetlen szójatej

Elkészítés:

1. A kesudiót, a datolyákat, a kakaóport, a fahéjjal és a fél bögre forró vízzel összeturmixoljuk.

2. Eközben a szójatejet egy lábasban felmelegítjük.

3. Ha kész az egészet összekeverjük, majd egy tejhabosító segítségével felhabosítjuk.

 

 

 

 

Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel

Könnyen elkészíthető őszi vacsi ami önmagában is nagyon finom viszont kiválóan alkalmas akár köretként is egy ünnepi vacsorához. A citromnak és a kakukkfüves öntetnek köszönhetően rendkívül frissítő íze van. 

img_0857.JPG

Hozzávalók:

  • 450 g apró szemű burgonya
  • 1 ek olíva olaj
  • 250 g ceruzabab
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 ek vegán vaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Az öntethez:

  • 3 ek fehér balzsamecet
  • 2 ek Dijon mustár
  • 1 és 1/2 ek agavé szirup
  • 1 ek kakukkfű
  • csipet só, bors

 

Elkészítés:

1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

3. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.

4. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál  vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát  10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat. 

5. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.

6. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is.

Jó étvágyat!

 

img_0850.JPG

 

Vöröslencse curry

Akik szeretik az indiai konyhát valószínűleg már mind hallották a curry szót és pontosan tudják milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. A kari egy Dél- Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, melynek levelét használják ízesítésre. A karhi pedig egy édeskés- savanykás szósszal készített indiai étel. A curry elnevezést a britek ebből a két eredetileg egymástól független indiai kifejezésből honosították. Véleményem szerint ősszel az egyik legjobb választás. Laktató, finom étel, melynek rengeteg változata ismert  és nem elhanyagolható a curry fűszerkeverék immunerősítő hatása sem. A curryben megtalálható kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása ismert. Kiváló antioxidáns, fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az ájurvédikus gyógyításban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.

img_0808.JPG

Hozzávalók:

  • 1 ek kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt chili
  • 2 tk curry por
  • 1 tk garam masala 
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 bögre vörös lencse (nem kell beáztatni csak egyszer átmosni)
  • 2 bögre zöldségalaplé (könnyen elkészíthető leveskocka segítségével is)
  •  1 konzerv kockázott paradicsom
  • 200 ml kókusztej
  • 3 ek mandulavaj ( receptet itt találtok)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • friss petrezselyem és koriander

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadva a finomra vágott fokhagymát, a gyömbért, a kurkuma port, valamint a kockákra vágott kápia paprikát körülbelül két perc alatt megpirítjuk, de figyeljünk nehogy megégessük. Ezután hozzáadjuk a többi fűszert és további egy percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha már az egész konyhát belengi az isteni curry illat, akkor ráöntjük a vörös lencsét, majd az egészet felöntjük a zöldség alaplével, a végén pedig beleöntjük a paradicsom konzervet is. Fedő alatt közepes lángon főzzük további 20 percig. Ennyi idő alatt a vörös lencsénk teljesen megpuhul, viszont ha úgy látjátok hogy túl sok folyadékot felvett, pótolhatjátok bátran még egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a mandulavajat, majd pedig a kókusztejet és jól elkeverjük, 5-10 percig még tovább főzzük, de ezt már fedő nélkül tesszük. Kevergetés közben kóstolgatjuk sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült levesszük a tűzről, majd meglocsoljuk a citromlével. Friss korianderrel és petrezselyemmel megszórjuk. Tálalhatjátok rizzsel  vagy tortillával, esetleg kenyérrel. 

img_0815.JPG

img_0802.JPG

Gluténmentes zabpalacsinta

Vasárnap általában a pihenő nap , ilyenkor nem foglalkozom az idővel. Szeretek magamtól felébredni és mindent valahogy lassított üzemmódban végezni. Nincs kapkodás, nem kell sietni sehová. Éppen ezért nem is aggódom olyan kis apróságokon, hogy mit vagy mikor reggelizzek. Viszont szeretem megadni a módját. Így lett a mai reggelimből ebéd.

img_0762.JPG

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 bögre zabliszt ( őrölt zabpehely)
  • 1 jó érett banán
  • 1 és 1/2 bögre növényi tej

Díszítéshez:

  • fagyasztott fekete áfonya 
  • kókuszjoghurt
  • banán 
  • chia mag

 

Elkészítés:

A hozzávalókat  egyszerűen csak összeturmixoljuk, majd egy tapadásmentes serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető recept, viszont garantált a siker. Díszítésképp megszórhatjuk fagyasztott áfonyával, chia maggal, kanalazhatunk rá egy kis kókuszjoghurtot és szeletelhetünk rá még egy kis banánt is.

img_0771.JPG

Fahéjas zabkása az esős őszi napokra

Sokaknak rossz kedve lesz az őszi idő beköszöntével, pedig ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége. A fák csodás színekben pompáznak, a hideg reggeli smoothiekat felváltják a melengető reggelik, végre élvezhetjük a forró teánkat összekucorodva egy pléddel a kanapén. Amit lássuk be nyáron a 40 fokban nem biztos, hogy túl jó ötlet lett volna. Szerintem mégis a zabkása az egyik legjobb dolog az őszben. Krémesen , meleg, laktató és bárhogyan variálhatjuk, szinte megunhatatlan. 

37067829_1789362151109305_6474856613982240768_n.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre víz
  • 1-2 jó érett banán
  • 1 ek őrölt lenmag
  • 1 kk fahéj
  • 1 marék fekete áfonya ( lehet fagyasztott is) 
  • 1 marék magkeverék
  • 1 ek mandulavaj
  • 1-2 ek csokis chiapuding (opcionális, elkészítéséhez a receptet itt találjátok)

Elkészítés:

Egy lábasban összekeverjük a zabpelyhet a növényi tejjel, a vízzel, az őrölt lenmaggal, a fahéjjal és az egyik banánnal, amit előzőleg egy villa segítségével kicsit összenyomkodtunk. Közepes hőfokon főzzük, amíg a zabpelyhek megpuhulnak és egy krémes kását kapunk. A kész zabkásánkat egy tányérba öntjük és megszórjuk a magkeverékkel, a fekete áfonyákkal, valamint rákanalazzuk a mandulavajat és ha van a chiapudingot, majd nincs más hátra, mint bekuckózni a kanapéra egy pléddel és egy könyvvel majd jólesően elmajszolni.

 

Kesukrémsajt friss zöldfűszerekkel

Itt van az ősz, elkezdődött az iskola, lassan mindenki visszatér a jól megszokott mindennapokhoz. Ahogy egyre inkább borúsra fordul az idő, úgy egyre inkább kívánjuk a laktatóbb reggeliket is. Ezért ma reggel a megszokott smoothie-m helyett inkább egy meleg pirítósra vágytam, de a szokásos margarinos verziót gondoltam feldobom egy kis krémsajttal, amit kesudióból készítettem. A végeredmény pedig úgy gondolom magáért beszél.

40651281_1868809246497928_8529915413335638016_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre kesudió (előtte minimum egy éjszakár beáztatjuk, majd lecsepegtetjük)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem, snidling, bazsalikom

Elkészítés:

A kesudiókat egy éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Ezután leöntjük róla a vizet, majd egy aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt. A friss zöldfűszereket csak a legvégén adjuk hozzá. Addig aprítjuk amíg el nem érjük a megfelelő krémes állagot. Ha nem elég krémes adhattok hozzá még egy evőkanál vizet. Ha elkészült a krémsajt összekeverjük a finomra vágott fűszernövényekkel és már fogyaszthatjuk is. Pirítóssal és szendvicsekbe is kiváló. 

img_0711.JPG