GreenChili-Vegan Blog

2018.okt.03.
Írta: Király Kata Szólj hozzá!

Mindenmentes forró csokoládé

Az igazán borús és esős napokat bármikor feldobhatjuk egy jó kis bekuckózással. Ilyenkor fogok egy jó könyvet, egy puha meleg plédet és irány a kanapé. Persze ezt az élményt egy habos gőzölgő forró csoki még meghittebbé teszi. Viszont nem kell aggódnunk a felesleges kalóriák miatt, mert ez a recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mégis nagyon finom.

43007715_1903897759655743_1250624034836578304_n.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek kesudió
  • 4 szem datolya ( ha királydatolyát használtok, abban az esetben 2 is elég)
  • 1 ek jó minőségű kakaópor
  • 1 kk fahéj 
  • 1/2 bögre forró víz
  • 250 ml édesítetlen szójatej

Elkészítés:

1. A kesudiót, a datolyákat, a kakaóport, a fahéjjal és a fél bögre forró vízzel összeturmixoljuk.

2. Eközben a szójatejet egy lábasban felmelegítjük.

3. Ha kész az egészet összekeverjük, majd egy tejhabosító segítségével felhabosítjuk.

 

 

 

 

Héjában sült burgonya párolt ceruzababbal karamellizált hagymával és mustáros-kakukkfüves öntettel

Könnyen elkészíthető őszi vacsi ami önmagában is nagyon finom viszont kiválóan alkalmas akár köretként is egy ünnepi vacsorához. A citromnak és a kakukkfüves öntetnek köszönhetően rendkívül frissítő íze van. 

img_0857.JPG

Hozzávalók:

  • 450 g apró szemű burgonya
  • 1 ek olíva olaj
  • 250 g ceruzabab
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 ek vegán vaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Az öntethez:

  • 3 ek fehér balzsamecet
  • 2 ek Dijon mustár
  • 1 és 1/2 ek agavé szirup
  • 1 ek kakukkfű
  • csipet só, bors

 

Elkészítés:

1. Egy kisebb fazékban vizet forralunk.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A megmosott és az egyforma darabokra vágott burgonyát szétterítjük a tepsiben, meglocsoljuk az olíva olajjal, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel jó alaposan összeforgatjuk, majd betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

3. A ceruzababokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt egy tálba jéghideg vizet engedünk, használhatunk jégkockákat is. A ceruzababokat egy csipesz segítségével kivesszük a forró vízből egyenesen a hideg vízbe, majd körülbelül 1-2 percig hagyjuk állni mielőtt leszűrjük.

4. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk másfél evőkanál  vegán vajat, majd a vékony karikákra vágott hagymát  10-15 perc alatt karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a maradék vajat és a ceruzababokat. Meglocsoljuk fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Kicsit összepirítjuk, majd belekeverjük a ropogós burgonyákat. 

5. Az öntet elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalókat csak csomómentesre keverjük.

6. Tálaláskor finoman meglocsoljuk a sült zöldségeket a finom öntettel. Fogyaszthatjátok önmagában is de kiváló köretként is.

Jó étvágyat!

 

img_0850.JPG

 

Vöröslencse curry

Akik szeretik az indiai konyhát valószínűleg már mind hallották a curry szót és pontosan tudják milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. A kari egy Dél- Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, melynek levelét használják ízesítésre. A karhi pedig egy édeskés- savanykás szósszal készített indiai étel. A curry elnevezést a britek ebből a két eredetileg egymástól független indiai kifejezésből honosították. Véleményem szerint ősszel az egyik legjobb választás. Laktató, finom étel, melynek rengeteg változata ismert  és nem elhanyagolható a curry fűszerkeverék immunerősítő hatása sem. A curryben megtalálható kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása ismert. Kiváló antioxidáns, fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az ájurvédikus gyógyításban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.

img_0808.JPG

Hozzávalók:

  • 1 ek kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt chili
  • 2 tk curry por
  • 1 tk garam masala 
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 bögre vörös lencse (nem kell beáztatni csak egyszer átmosni)
  • 2 bögre zöldségalaplé (könnyen elkészíthető leveskocka segítségével is)
  •  1 konzerv kockázott paradicsom
  • 200 ml kókusztej
  • 3 ek mandulavaj ( receptet itt találtok)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • friss petrezselyem és koriander

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadva a finomra vágott fokhagymát, a gyömbért, a kurkuma port, valamint a kockákra vágott kápia paprikát körülbelül két perc alatt megpirítjuk, de figyeljünk nehogy megégessük. Ezután hozzáadjuk a többi fűszert és további egy percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha már az egész konyhát belengi az isteni curry illat, akkor ráöntjük a vörös lencsét, majd az egészet felöntjük a zöldség alaplével, a végén pedig beleöntjük a paradicsom konzervet is. Fedő alatt közepes lángon főzzük további 20 percig. Ennyi idő alatt a vörös lencsénk teljesen megpuhul, viszont ha úgy látjátok hogy túl sok folyadékot felvett, pótolhatjátok bátran még egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a mandulavajat, majd pedig a kókusztejet és jól elkeverjük, 5-10 percig még tovább főzzük, de ezt már fedő nélkül tesszük. Kevergetés közben kóstolgatjuk sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült levesszük a tűzről, majd meglocsoljuk a citromlével. Friss korianderrel és petrezselyemmel megszórjuk. Tálalhatjátok rizzsel  vagy tortillával, esetleg kenyérrel. 

img_0815.JPG

img_0802.JPG

Gluténmentes zabpalacsinta

Vasárnap általában a pihenő nap , ilyenkor nem foglalkozom az idővel. Szeretek magamtól felébredni és mindent valahogy lassított üzemmódban végezni. Nincs kapkodás, nem kell sietni sehová. Éppen ezért nem is aggódom olyan kis apróságokon, hogy mit vagy mikor reggelizzek. Viszont szeretem megadni a módját. Így lett a mai reggelimből ebéd.

img_0762.JPG

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 bögre zabliszt ( őrölt zabpehely)
  • 1 jó érett banán
  • 1 és 1/2 bögre növényi tej

Díszítéshez:

  • fagyasztott fekete áfonya 
  • kókuszjoghurt
  • banán 
  • chia mag

 

Elkészítés:

A hozzávalókat  egyszerűen csak összeturmixoljuk, majd egy tapadásmentes serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető recept, viszont garantált a siker. Díszítésképp megszórhatjuk fagyasztott áfonyával, chia maggal, kanalazhatunk rá egy kis kókuszjoghurtot és szeletelhetünk rá még egy kis banánt is.

img_0771.JPG

Fahéjas zabkása az esős őszi napokra

Sokaknak rossz kedve lesz az őszi idő beköszöntével, pedig ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége. A fák csodás színekben pompáznak, a hideg reggeli smoothiekat felváltják a melengető reggelik, végre élvezhetjük a forró teánkat összekucorodva egy pléddel a kanapén. Amit lássuk be nyáron a 40 fokban nem biztos, hogy túl jó ötlet lett volna. Szerintem mégis a zabkása az egyik legjobb dolog az őszben. Krémesen , meleg, laktató és bárhogyan variálhatjuk, szinte megunhatatlan. 

37067829_1789362151109305_6474856613982240768_n.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre növényi tej
  • 1/2 bögre víz
  • 1-2 jó érett banán
  • 1 ek őrölt lenmag
  • 1 kk fahéj
  • 1 marék fekete áfonya ( lehet fagyasztott is) 
  • 1 marék magkeverék
  • 1 ek mandulavaj
  • 1-2 ek csokis chiapuding (opcionális, elkészítéséhez a receptet itt találjátok)

Elkészítés:

Egy lábasban összekeverjük a zabpelyhet a növényi tejjel, a vízzel, az őrölt lenmaggal, a fahéjjal és az egyik banánnal, amit előzőleg egy villa segítségével kicsit összenyomkodtunk. Közepes hőfokon főzzük, amíg a zabpelyhek megpuhulnak és egy krémes kását kapunk. A kész zabkásánkat egy tányérba öntjük és megszórjuk a magkeverékkel, a fekete áfonyákkal, valamint rákanalazzuk a mandulavajat és ha van a chiapudingot, majd nincs más hátra, mint bekuckózni a kanapéra egy pléddel és egy könyvvel majd jólesően elmajszolni.

 

Kesukrémsajt friss zöldfűszerekkel

Itt van az ősz, elkezdődött az iskola, lassan mindenki visszatér a jól megszokott mindennapokhoz. Ahogy egyre inkább borúsra fordul az idő, úgy egyre inkább kívánjuk a laktatóbb reggeliket is. Ezért ma reggel a megszokott smoothie-m helyett inkább egy meleg pirítósra vágytam, de a szokásos margarinos verziót gondoltam feldobom egy kis krémsajttal, amit kesudióból készítettem. A végeredmény pedig úgy gondolom magáért beszél.

40651281_1868809246497928_8529915413335638016_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bögre kesudió (előtte minimum egy éjszakár beáztatjuk, majd lecsepegtetjük)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem, snidling, bazsalikom

Elkészítés:

A kesudiókat egy éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Ezután leöntjük róla a vizet, majd egy aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt. A friss zöldfűszereket csak a legvégén adjuk hozzá. Addig aprítjuk amíg el nem érjük a megfelelő krémes állagot. Ha nem elég krémes adhattok hozzá még egy evőkanál vizet. Ha elkészült a krémsajt összekeverjük a finomra vágott fűszernövényekkel és már fogyaszthatjuk is. Pirítóssal és szendvicsekbe is kiváló. 

img_0711.JPG

 

Nyári zöldségleves

Nincs is jobb mint egy jó nagy tányér zöldség leves... De amikor leves főzésre kerül a sor, mindig tanácstalanul állok, mert amihez épp kedvem lenne, ahhoz pont nincsenek hozzávalók. Most ilyen gondom nem akadt, mert kivételesen nagy volt itthon a választék. 

37234355_1790187967693390_9144987023981936640_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • 1/2 karalábé (konkrétan ez egy mutáns óriáskaralábé volt)
  • 1/4 zellergumó ( ez is elég nagyra nőtt)
  • 1 bögre karfiol apró rózsákra szedve
  • 1 bögre brokkoli szintén apró rózsákra szedve
  • 1 bögre cukorborsó ( lehet akár fagyasztott is ,de ha tehetem frisset használok)
  • annyi víz ami ellepi ( konkrétan olyan 2-3 l között lehetett , igen ez egy családi adag lesz)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3  ek vegamix (sómentes vegeta)
  • majoránna, kakukkfű ízlés szerint
  • friss petrezselyem
  • 2-3 marék tojásmentes vermicelli tészta

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a többi zöldséget pedig a lehetőségekhez képest megpróbáljuk egyforma méretre aprítani. Egy nagyobb fazékban 1 evőkanál olíva olajon kicsit lepirítjuk a hagymát , majd a fokhagymát is. Ha kellően illatozik hozzáadjuk a többi zöldséget a cukorborsó kivételével és egy kicsit megpároljuk egy kevés víz hozzáadásával. Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a vegamix-szel, jól elkeverjük ,majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, beleöntjük a levesbe a cukorborsót is és hozzáadhatjuk a szárított fűszernövényeket. Így főzzük még egy 5-10 percig ,kóstolás után, ha kell még utána tudjátok fűszerezni. A finomra vágott petrezselymet csak a legvégén szórjátok bele, ettől lesz igazán jó íze. Mi szeretjük ha egy kicsit csípős, ezért megszórtam még egy kis chili pehellyel, de ez opcionális. 

Jó étvágyat!!

Guacamole friss salátával és burgonya hasábokkal

Az elmúlt napokban a holland időjáráshoz  képest nagyon nagyon meleg volt. Ilyenkor az embernek ( legalábbis nekem) megmozdulni sincs kedve, nem hogy dolgozni vagy akár főzni. Viszont jókat enni ilyenkor is lehet. Mivel kínomban már nem tudtam mit egyek, mert hát ugye banánfagyin mégsem vegetálhatok egész nyáron, gondoltam összedobok valami könnyű vacsorát. 

36917249_1782824728429714_6914224252170272768_n.jpg

Hozzávalók:

  • 3-4 db nagyobb burgonya (készítethitek édesburgonyából is)
  • 2 db avokádó
  • 1/2 fej saláta ( ízlés szerint)
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors 
  •  1 tk füstölt pirospaprika
  • 2 tk fokhagymapor
  • 1 tk cayenne bors
  • 1-2 ek olíva olaj

Elkészítés:

A burgonyákat jól megmossuk, majd hosszában felvagdossuk, figyelve,hogy nagyjából egyenletes darabkákat kapjunk. Nem szoktam meghámozni, mert ugye a héjában a vitamin, meg sokkal finomabb szerintem. A burgonyahasábokat egy tepsiben meglocsoljuk az olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a füstölt paprikával és a cayenne borssal valamint a fokhagymaporral. Kézzel jól összeforgatjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.  Mialatt sülnek a krumplik elkészítjük a guacamolét. Ehhez az avokádókat megpucoljuk, majd egy villa segítségével összenyomkodjuk, meglocsoljuk egy fél citrom kifacsart levével. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Én adtam még hozzá egy kis vegán worchester szószt is, mert így szeretem de ez elhagyható. Ha elkészültünk nincs más hátra, mint a megmosott és lecsepegtetett salátaleveleket egy tányérra rakosgatjuk, a illatozó, roppanós aranybarna hasábkrumplikkal, és a guacamoléval. Egy kis humusszal is feldobhatjátok , ha van otthon. Kiváló nyár esti laktató vacsora!

Jó étvágyat!!

 

Krémes paradicsomos penne

Tésztafüggők figyelem!!Ismét egy olaszos tésztaétel receptjét hoztam nektek, ami  nagyon hamar az egyik kedvencem lett. Mivel általában nagyon elfoglalt vagyok, törekszem arra hogy ne kelljen órákat a konyhában töltenem, ahhoz hogy finom és ízletes ételek kerüljenek az asztalra. Jelentem ennek a receptnek az elkészítése csupán csak annyi időt vesz igénybe, amennyit a tészta főzésére szántok! 

img_0659.JPG

Hozzávalók:

  • 1/2 csomag penne tészta (tojásmentes)
  • 1 bögre víz ( a tészta főzővízéből)
  • 1 bögre kesudió
  • 1 bögre kockázott paradicsom ( 2 db)
  • 1/2 db lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek paradicsom sűrítmény
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk oregánó
  • 5-6 db friss bazsalikom levél
  • 1kk füstölt pirospaprika
  • só,bors, chili pehely,cayenne bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy lábasban vizet forralunk. Amikor felforrt beleöntjük a tésztát, sózzuk, majd megfőzzük. Ezalatt az összes többi hozzávalót egy aprítógépbe, vagy turmixgépbe tesszük, majd a tészta főzővízéből merítve adunk hozzá egy kis folyadékot. Krémesre turmixoljuk, közben kóstolgassátok nyugodtan, hogy nehogy elsózzátok. Ha elkészült a tészta leszűrjük és ráöntjük a krémes paradicsomszószt, jól elkeverjük. Ezután már tálalhatjátok is. Kiváló recept forró nyári napokra, illetve gyerekek is biztosan kedvelik, ebben az estben azért spóroljatok a chilivel! Tálaláskor megszórhatjátok pirított fenyőmaggal, még több friss bazsalikommal, de reszelhettek rá növényi sajtot is. 

Jó étvágyat!

img_0647.JPG

"Cauliflowercheese" avagy sajtos csöben sült karfiol vegánul

Szerintem az emberek nagy része nem rajong a brokkoliért. Én legalábbis ebbe a táborba tartozom. Valamiért a karfiol mindig közelebb állt a szívemhez. A csőben sült karfiol rengeteg sajttal pedig szinte mindenkit levesz a lábáról. Itt jön a csavar, mert mi vegánok nem fogyasztunk sajtot viszont brokkolit pedig ajánlatos lenne, mert rengeteg vitamin valamint vas található meg benne. Ezért felhasználtam a brokkolit a sajtmártás alapnak és azt kell mondanom hihetetlen krémes sajtszerű lett a végeredmény.

36030966_1757235407655313_3092519338092003328_n.jpg

Hozzávalók:

1 kisebb fej brokkoli

1 nagyobb karfiol

3 ek margarin

2 ek liszt

1/2 liter szójatej ( nem édesített)

3 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

15 dkg violife növényi sajt (mozzarellát használtam de füstölttel még jobb lesz szerintem)

1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér

só, bors ízlés szerint

chili pehely

1/2 lime leve

 

Elkészítés:

A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk ,majd rózsáira szedjük. Két külön edényben vizet forralunk egy- egy jó nagy csipet tengeri sóval, majd az egyikbe a karfiol, a másikba a brokkoli rózsákat tesszük. Félig megfőzzük,de figyeljünk, épp hogy csak harapható legyen. Ha kész leszűrjük. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, belenyomjuk a 3 gerezd fokhagymát és beledobjuk a babérlevelet. Miután kicsit kavargattuk és már az egész konyhát belengi a finom fokhagymaillat, kicsit levesszük a tűzről és rászórjuk a lisztet majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Ezt követően felöntjük a fél liter szójatejjel, és ismételten elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a brokkoli rózsákat és mintegy 10 perc alatt folyamatos kevergetés közben megfőzzük. Akkor jó amikor egy ilyen sajtmártás állagú lesz. Ha kész kicsit kihűtjük, beleöntjük az aprítógépbe és összeturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadhatjuk egy fél lime levét valamint egy kis extra chili pelyhet. A karfiolrózsákat egy sütőformába halmozzuk, majd a kész brokkolis szósszal jól nyakon öntjük. A tetejére sajtot reszelünk. A kenyérszeleteket egy éles kés vagy az aprítógép segítségével morzsa szerűre aprítjuk, majd a sajt tetejére szórjuk.  Ezután nincs más hátra, mint 200 fokra előmelegített sütőben olyan 25-30 perc alatt megsütjük. Figyeljetek, mert ha túl sokáig sütitek akkor megéghet a morzsa a tetején. A tálalásnál vigyázzatok, csak azután kóstoljátok meg miután már kiszedtétek a tányérra, mert ha nem akkor úgy jártok mint én és elfogy még mielőtt bárki megkóstolhatná.

Jó étvágyat!!

36129561_1757333604312160_1260440298555703296_n.jpg