Vöröslencse curry

Akik szeretik az indiai konyhát valószínűleg már mind hallották a curry szót és pontosan tudják milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak. A kari egy Dél- Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, melynek levelét használják ízesítésre. A karhi pedig egy édeskés- savanykás szósszal készített indiai étel. A curry elnevezést a britek ebből a két eredetileg egymástól független indiai kifejezésből honosították. Véleményem szerint ősszel az egyik legjobb választás. Laktató, finom étel, melynek rengeteg változata ismert  és nem elhanyagolható a curry fűszerkeverék immunerősítő hatása sem. A curryben megtalálható kurkumin nevű vegyületnek számos jótékony hatása ismert. Kiváló antioxidáns, fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az ájurvédikus gyógyításban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat.

img_0808.JPG

Hozzávalók:

  • 1 ek kókuszolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt chili
  • 2 tk curry por
  • 1 tk garam masala 
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 bögre vörös lencse (nem kell beáztatni csak egyszer átmosni)
  • 2 bögre zöldségalaplé (könnyen elkészíthető leveskocka segítségével is)
  •  1 konzerv kockázott paradicsom
  • 200 ml kókusztej
  • 3 ek mandulavaj ( receptet itt találtok)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • friss petrezselyem és koriander

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd hozzáadva a finomra vágott fokhagymát, a gyömbért, a kurkuma port, valamint a kockákra vágott kápia paprikát körülbelül két perc alatt megpirítjuk, de figyeljünk nehogy megégessük. Ezután hozzáadjuk a többi fűszert és további egy percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. Ha már az egész konyhát belengi az isteni curry illat, akkor ráöntjük a vörös lencsét, majd az egészet felöntjük a zöldség alaplével, a végén pedig beleöntjük a paradicsom konzervet is. Fedő alatt közepes lángon főzzük további 20 percig. Ennyi idő alatt a vörös lencsénk teljesen megpuhul, viszont ha úgy látjátok hogy túl sok folyadékot felvett, pótolhatjátok bátran még egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a mandulavajat, majd pedig a kókusztejet és jól elkeverjük, 5-10 percig még tovább főzzük, de ezt már fedő nélkül tesszük. Kevergetés közben kóstolgatjuk sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült levesszük a tűzről, majd meglocsoljuk a citromlével. Friss korianderrel és petrezselyemmel megszórjuk. Tálalhatjátok rizzsel  vagy tortillával, esetleg kenyérrel. 

img_0815.JPG

img_0802.JPG