Bundázott tofu mustáros mártogatóssal kerti salátával és vegyes körettel

Elég sűrű hetem volt, ezért aztán, mire hazaérek elmegy még a maradék kedvem is a főzéstől. Ilyenkor részesítem előnyben a lehető leggyorsabban elkészíthető és legegyszerűbb ételeket. Ha most azzal kezdem a receptet, hogy panírozzatok...., hát nem feltétlenül gondoltok egy egyszerű vacsora receptre, pedig higgyétek el, hogy a tojás mentes panírozás nem is olyan macerás és sokkal kevesebb kosszal is jár. Szóval ne ijedjetek meg!! Nem mellesleg ez a recept kitűnő a hűtőben tárolt maradékok felhasználására is, mint azt látjátok!

27868051_1618737841505071_4097672996727894368_n.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag tofu
  • 5 db közepes méretű gomba 
  • 1/2 bögre liszt (lehet rizsliszt ha gluténmenteset szeretnénk)
  • 1/2 bögre növényi tej
  • 1 bögre zsemlemorzsa (ez is lehet gluténmentes)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1-2 tk olaszos fűszerkeverék ( oregánó, bazsalikom,kakukkfű) 
  • só, bors, fokhagymapor
  • 1 adag főtt barna rizs (nálam mindig van a hűtőben)
  • 1 adag sült édesburgonya ( most fagyasztottat használtam,mert az volt itthon)

A mártogatóshoz:

  • 1/2 bögre veganéz
  • 2-3 tk dijoni mustár
  • 1 tk növényi szirup

A salátához:

  • friss saláta 
  • paradicsom
  • kukorica
  • újhagyma
  • fekete szezámmag
  • olívaolaj és balzsamecet ízlés szerint 

Elkészítés:

A lecsepegtetett szárazra törölt tofut tetszés szerint felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk fokhagymaporral, majd egy picit hagyjuk állni. Eközben előkészíthetjük az alapanyagokat a panírozáshoz. Amit kétféle módon is csinálhatunk! Az első az egyszerűbb, amikor a lisztet és a növényi tejet elkeverjük csomómentesre pici vegamix-szel, a zsemlemorzsát pedig egy külön tálban összekeverjük a sörélesztőpehellyel, valamint egy kis olaszos fűszerkeverékkel. A második pedig a hagyományos, amikor először a lisztbe, majd a növényi tejbe és végül a zsemlemorzsába forgatjuk a tofu szeleteket és a gombákat.

Személy szerint az első és egyszerűbb módszert alkalmazom, mert kevesebb mosogatnivalóval jár és gyorsabb is. Ha előkészítettünk mindent, jöhet a panírozás. A bepanírozott tofuszeleteket és gombákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütjük. Sütés közben ne felejtsük el néha óvatosan átforgatni őket, hogy minden oldalról szép színt kapjanak. Az édesburgonya hasábokat is bedobhatjátok a sütőbe a rántott dolgok mellé,ebben az esetben a sütőt állítsátok át légkeverésre. A napokban nagyon megörültem, mert a boltban találtam mirelit édesburgonya hasábokat, ezért most azokat használtam, persze a friss mindig jobb ,úgyhogy ha nektek az van akkor vágjátok őket hasábokra, fűszerezzétek sóval, borssal, és egy pici füstölt paprikával.

Amíg a sütő végzi a dolgát helyettünk elkészítjük a mustáros mártogatóst. Ehhez minden hozzávalót egy kis tálkában jól összekeverünk, persze közben nyugodtan kóstolgassuk. Lesz akinek mustárosabban, lesz olyan is akinek kicsit édesebben fog jobban ízleni, így nyugodtan változtathattok az arányokon. Elkészítjük a salátát is, de az öntetet csak tálaláskor tegyétek rá, úgy friss és ropogós marad! A körethez megmelegítjük a rizst,ha nincs a hűtőben sem kell kétségbe esni,nyugodtan ki is hagyhatjátok. Ha minden megsült nincs más hátra,mint a tálalás és már fogyaszthatjátok is. 

Jó étvágyat kívánok!!