Mexico-i chili édesburgonyával

A szokásos délutáni  "nem tudom, hogy mit főzzek" hisztim után, gondoltam készítek egy chilis babot, mert egyszerű, nagyszerű és hamar kész van. Aztán egy kicsit elkalandoztam, mert a szokásos chilimnek egy szupergyors változatát főztem meg, ami abszolút nem is hasonlít az eredetire de pont ezért olyan különleges.

35799335_1752479464797574_4139436432743727104_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db édesburgonya
  • 2 db pritamin paprika ( különböző színűek)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv vörös bab
  • 2 konzerv kockázott paradicsom 
  • 1 jó nagy marék petrezselyem
  • 1 marék koriander ( ki mennyire szereti...)
  • 1 db chili paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • cayenne bors
  • fahéj
  • 1 tk majoránna 
  • 2 tk vegamix ( vegeta sótlan változata )
  • olíva olaj
  • avokádó, citrom a tálaláshoz
  • 2 adag főtt barna rizs

 

Elkészítés:

Az édesburgonyát megmossuk majd hámozás nélkül megpróbáljuk egyforma nagyságú kockákra vágni. Ezután egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy kevés olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk még egy kis cayenne borssal is. Jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a fűszer, majd 200 fokos sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük. Ezalatt egy lábosban kevés olíva olajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát. Figyelem!! Nem kell rágörcsölni és mindent apró egyenletes kis kockákra vágni. Az összes zöldséget próbáljuk egyforma nagyságúra vágni, de nyugodtan lehetnek nagyobb darabok. Miután megpirult a hagyma, hozzáadjuk a paprikákat, elkeverjük. A chilipaprikában benne hagytam a magokat, egyszerűen csak felkarikáztam.Ezen a ponton kicsit sózhatjuk borsozhatjuk. Pár perc kevergetés után mehet bele a vörös bab, amiről előzőleg leöntjük a levét, de nem kell lemosni. Gyors keverés után hozzáadjuk a paradicsomot  és , hogy ne vesszen kárba az értékes szaft , megtöltjük az üres paradicsomos konzerveket félig vízzel , majd felöntjük vele a chilinket. Ezután már csak a fűszerezés van hátra. Azért nem írtam konkrét fűszer mennyiséget, mert mindenki döntse el maga, hogy mennyire szereti fűszeresen. Akik kevésbé szeretik a csípőset inkább spóroljanak a cayenne borssal. A fahéjjal is ajánlatos vigyázni, mert ha megszalad akkor az nem kifejezetten tesz jót a chilinek. Én olyan 2-3 csipet fahéjat adtam hozzá, épp csak az íze végett. Ha végeztünk az ízesítéssel, hagyjuk egy bő 20 percet rotyogni közepes lángon, párszor meg is keverhetjük. Amikor már látjuk, hogy elkezd sűrűsödni, beleöntjük a ropogósra sült édesburgonya kockákat, a frissen finomra vágott fűszernövényeket, jól elkeverjük,pár percig még főzzük, majd levesszük a tűzről. Fogyaszthatjátok barna rizzsel, avokádóval, meglocsolhatjátok egy kis lime- vagy citromlével. Garantált lesz a siker!

Jó étvágyat!!