Mandulavaj

Magvaj... manapság egyre többet hallani ezt az elnevezést. Bevallom amíg nem voltam vegán nem is halottam róla, azt sem tudtam mi fán terem. Azóta viszont nem telik el úgy nap, hogy ne fogyasszam. Magvajat bármilyen olajos magból készíthetünk. Legelterjedtebb közülük mégis a mogyoróvaj,a tahini vagy más néven szezámmagkrém, a mandulavaj és persze a Nutella is idetartozik, bár ez a kevésbé egészséges változatok egyike és ebben már több hozzávaló is van. Mi vegánok nem fogyasztjuk a Nutellát a hozzáadott tej és pálmaolaj miatt, de az igények változásával egyre több tejmentes opció is elérhető már. Az egyetlen ami engem eddig visszatartott a korlátlan fogyasztásuktól az az, hogy nem valami olcsóak. Ez pedig az egyik legkedveltebb érv, amit sokan felhoznak, ha arról van szó, hogy miért is nem választják az egészséges növényi étrendet. Ezért gondoltam megpróbálom saját magam elkészíteni, és meg kell mondjam egyszerűbb, mint hittem. Viszonylag gyorsan elkészíthető. Amire szükségetek van az elkészítéséhez az nem más, mint egy jó erős aprítógép, vagy turmixgép.

img_0570.JPG

 

Hozzávalók:

  • 400 g mandula
  • csipet só
  • 2 kk kókuszolaj

 

Elkészítés:

A mandulákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 5-8 perc alatt megpirítjuk. Miután kivettük a sütőből hagyjuk egy pár percet hűlni, majd a sütőpapír négy csücskét összefogva a mandulákat az aprítógépbe öntjük, ízlés szerint adhatunk hozzá egy csipet sót. Elkezdjük aprítani a legmagasabb fokozaton. Az elején még kicsit sűrűbben állítsuk meg a gépet, hogy az edény falára feltapadt őrleményt le tudjuk kaparni. Ezután folytassuk a turmixolást. Ha úgy érezzük, hogy az aprító vagy turmixgép túlságosan felmelegedne, nyugodtan állítsuk le és várjunk egy pár percet. Az egész folyamat eltarthat 10-15 vagy akár 20 percig is, az aprító erősségétől függően. Amikor már végképp feladnátok és úgy gondoljátok, hogy ebből aztán sosem lesz magvaj. Akkor tartsatok ki még pár percig  és be fog következni a változás. Elkészíthető a kókuszolaj elhagyásával is, de én jobban szeretem ha a mandulavaj egy kicsit folyékonyabb, krémesebb ezért mielőtt már majdnem elkészült hozzáadom a két kiskanál kókuszolajat. Egy- két percig még turmixolom és kész is. Fogyaszthatjátok kenyérre kenve, smoothiekba, süteményekbe keverve, de akár még tésztaszószba is keverhetitek.

A mandula kiváló B1-, B2-, B6-, és E- vitamin forrás. Található benne rengeteg kálium, magnézium, és kálcium is. Kiemelkedő a vas, mangán és cink tartalma. A benne található kálium-foszfát rendkívül jó hatással van az idegekre illetve segítséget nyújt idegesség vagy, stressz idején. A magnézium-foszfát pedig a csont, a fogak, az agy, az idegek, valamint az izomzat táplálója. Szabályozza a koleszterinszintet. E- vitamin tartalma az A- és C- vitaminokkal együtt segít megakadályozni a véredényekben a lerakódást.

Fogyasszátok bátran!

img_0579.JPG