Lencsés gombás vagdalt

Gyerekként annyira nem rajongtam a húsért, de fasírozottal mindig nagyon könnyen megvehetett bárki. A fasírozottat minden formában szerettem bár leginkább golyózva, mert úgy játék közben is elfért az egyik kezemben viszont az egyszerűség kedvéért sokszor kaptuk tepsiben sült formában. Amióta vegán lettem sok növényi fasírozottat teszteltem, de valamiért a vagdalt változat mindig hiányzott. Ezért hát kipróbáltam a húsmentes változatát és azt kell, hogy mondjam, sajnálom amiért eddig nem ez volt az állandó vasárnapi menü.

30412365_1675369042508617_4564609667874947072_n.jpg

Hozzávalók:

  • 2 bögre (265 g) főtt lencse 
  • 250 g gomba
  • 1db sárgarépa
  • 1db hagyma
  • 1 bögre zabpehely
  • 1/2 bögre zabliszt (őrölt zabpehely)
  • 2 ek szójaszósz (tamari)
  • 2 ek vegán worcester szósz
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 és 1/2 tk kakukkfű
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk oregánó
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj

A mázhoz:

  • 1/2 bögre ketchup
  • 1 ek kókuszcukor
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk dijoni mustár

 

Elkészítés:

A hagymát, a sárgarépát és a gombát felaprítjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és végül a gomba szeleteket. Kevés víz hozzáadásával megpároljuk, hogy a répa is megpuhuljon. Egy aprítógépbe tesszük a lencse negyedét, egy fél bögre zabpelyhet, a paradicsompürét, a szójaszószt, a worcester szószt, a fűszereket, valamint a megpárolt zöldségeket és összeturmixoljuk. Nem baj ha kicsit darabos marad, nem muszáj homogén masszát kapnunk. Egy nagyobb tálba öntjük a maradék zabpelyhet, a zablisztet, a lencsét és a gombás masszát. Az egészet jól összekeverjük. Ha kicsit szétesős, morzsás marad akkor adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet, de szerintem nem lesz szükség rá. Egy kiolajozott tepsibe tesszük, formázzuk. A máz hozzávalóit egy kis tálkában jól elkeverjük és a felét a vagdalt tetejére kenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően kivesszük a sütőből és a maradék mázat is rákenjük majd újabb 10-15 percre visszatesszük. Ha elkészült hagyjuk egy kicsit hűlni, úgy könnyebb kivenni a tepsiből vagy sütőformából. Fogyaszthatjátok krumplisalátával, rizzsel, de akár önmagában is.

Jó étvágyat kívánok!

30440658_1675373249174863_8717756730316484950_n.jpg